Cum ar fi arătat Rusia comunistă dacă ar fi cucerit spațiul

Cum ar fi arătat Rusia comunistă dacă ar fi cucerit spațiul

Rusia comunistă, un imperiu imens, s-a prăbușit în 1991, însă aceasta a lăsat răni în mentalitatea oamenilor care nu se vor vindeca niciodată pe deplin.

Dominația acesteia a reușit să-și lase amprenta și asupra artiștilor ruși care au dat naștere, prin lucrările lor, unui univers utopic. Aceștia au reușit să se desprindă de limitele cotidianului și și-au imaginat cum ar fi arătat Uniunea Sovietică dacă ar fi depășit granițele Pământului.

Într-adevăr, vorbim despre o istorie contrafactuală la nivel înalt, atât la propriu, cât și la figurat, dar cert e că lucrurile n-ar fi arătat chiar atât de rău.

Uniunea Sovietică spațiu 4

Majoritatea lucrărilor au fost realizate în anii ’60-’70 și îți arată cum ar fi arătat comunismul în spațiu. Ce e drept, artiștii par că au vrut să uite de haosul și condițiile austere de la vremea respectivă, deoarece lucrările surprind o imagine mult mai liniștită decât cea de pe Pământ.

Uniunea Sovietică spațiu 5

Imaginarul creat de ruși este plin de stații spațiale utopice, de care Putin ar fi fără dar și poate impresionat. Comunismul sovietic din spațiu, în viziunea artiștilor, este unul destul de evoluat. Super orașele rușilor sunt impunătoare și dotate cu autostrăzi care să permită accesul sau ieșirea cât mai rapidă a cetățenilor.

Uniunea Sovietică spațiu 3

În imaginea de mai jos poți observa un oraș subteran poziționat undeva sub Lună. Deasupra acestuia se vede o stație spațială care veghează asupra siguranței cetățenilor. Ilustrația poate fi interpretată ca o metaforă a bulei pe care sovieticii o creaseră și în care rușii – și nu numai – erau obligați să trăiască.

[readmore]

Uniunea Sovietică spațiu 2

Bineînțeles, lucrările nu aveau cum să nu portretizeze „pasiunea” rușilor pentru rachete. Pe lângă acestea, în ilustrația de mai jos este prezent și un astronaut – un fel de Gagarin – care pare că privește spre reușita rușilor din 1961.

Uniunea Sovietică spațiu

Uniunea Sovietică spațiu 6

Citește și:
Sursa: Gizmodo