Uniunea Europeană vrea să cheltuie o avere pe roboți ucigași

Uniunea Europeană vrea să cheltuie o avere pe roboți ucigași

Uniunea Europeană ar putea cheltui până la 500 milioane de euro pentru roboți ucigași care luptă fără a avea nevoie de asistență umană.

Cunoscuți sub denumirea de Arme Autonome Letale, roboții folosesc inteligența artificială pentru a localiza și ucide inamicii, fără ajutorul oamenilor.

Astfel, UE le va permite companiilor care dezvoltă așa-numitele „arme autonome letale” să solicite finanțare din partea UE. Negocierile au fost purtate între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE.

Inițial Parlamentul a vrut să ofere subvenții pentru acest tip de arme și, cu toate că anumiți membri au obiectat, s-a ajuns la un compromis.

Într-un amendament adoptat în februarie, unii parlamentari europeni au afirmat că fondul de apărare nu ar trebui să fie folosit pentru a finanța armele de distrugere în masă sau armele complet autonome, cum ar fi armele autonome letale.

În schimb, legislația propusă acum susține că proiectele care vor fi finanțate nu ar fi eligibile decât în cazul în care armele ar fi interzise de dreptul internațional.

Negociatorul principal al Parlamentului European, europarlamentarul francez Francoise Grossetete a declarat că baza tehnologică și industrială europeană pentru apărare și în special IMM-urile vor beneficia de acest program, care va ajuta la consolidarea autonomiei strategice.

Pe de altă parte, alți europarlamentari cred că acești roboți reprezintă un risc pentru viitorul omenirii. Aceștia au spus că armele autonome letale exclud componenta umană din câmpul de luptă și ar putea lua decizii pripite singure.

O altă problemă controversată a acestui program este plata. Statele membre au dorit ca bugetul să fie redirecționat de la alte programe UE aprobate anterior, în timp ce Parlamentul dorea să utilizeze marja nealocată a bugetului UE – care le este atribuită statelor membre dacă nu este folosită.

În cele din urmă, s-a decis ca 60% din fonduri să provină din redirecționarea banilor și 40% din marja nealocată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Euobserver