Uber face concurență neloială pentru taximetriști, conform instanței

Uber face concurență neloială pentru taximetriști, conform instanței

Tribunalul comercial Cluj dă o lovitură celor de la Uber, după ce a decis că serviciul face concurență neloială taximetriștilor.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a chemat Uber în instanță, acuzând că serviciul practică ”acțiune în concurență neloială”. În document se menționează că furnizorii Uber deturnează un procentaj din clientela serviciilor de taxi, fără să li se aplice aceleași reguli de funcționare.

Ca să poată fi eligibil pentru un post de taximetrist, un potențial angajat trebuie să aibă cel puțin doi ani de vechime de condus, trebuie să aibă un certificat de atestare profesională. să aibă o dovadă că este apt atât medical, cât și psihologic. În plus, aplicantul trebuie să aibă cel puțin 21 de ani.

Taximetristul are nevoie și de autorizație de transport, de investiții care ajung la câteva mii de lei pentru aparatul de taxat, stația de emisie-recepție, dar și altele, cum ar fi costurile lunare de dispecerat.

În paralel, cei de la Uber trebuie să aibă doar vârsta de 21 de ani și să aibă permis de cel puțin un an. Să aibă un autoturism de cel mult 15 ani, cu asigurare obligatorie RCA, dar și un cazier judiciar și auto pentru dovada lipsei condamnărilor și a sancțiunilor contravenționale.

Taximetriștii au cerut și plata a 80.000 de euro despăgubiri, dar instanța nu a calculat prejudiciul creat de către șoferii Uber. A apreciat însă că scăderea numărului de clienți redirecționează în mod proporțional o parte din profit efectuat de taximetriști către Uber.

“Fapta pârâtelor este tocmai aceea de a intermedia serviciul de transport fără autorizații, intermediere care, așa cum a reținut Curtea de Justiție a UE, în Cauza C-434/15, trebuie considerată ca fiind indisociabil legată de un serviciu de transport și ca intrând sub incidența calificării drept serviciu în domeniul transporturilor”, mai arată motivarea instanței.

Etichete: