18 aug. 2018 | 10:15

Fotografii cu transplantul revoluționar de față care a schimbat o viață

ACTUALITATE
Fotografii cu transplantul revoluționar de față care a schimbat o viață
Screenshot din filmul Face/Off lansat în 1997.

Tânăra Katie Stubblefield avea doar 18 ani când, prinsă în frâiele depresiei, a luat un pistol și s-a împușcat în față. Deși doctorii au reușit să îi salveze viața, fața lui Katie era desfigurată dincolo de orice speranță.

Tânăra are acum 22 de ani, iar după ani de operații de reconstrucție a feței a început să fie mai bine, deși fața pe care o are acum este una complet nouă. Cei de la National Geographic au primit permisiunea de a sta în sala de operații dintr-o clinică din Ohio, unde Katie a fost operată când avea 21 de ani.

Astfel, un jurnalist, alături de câțiva fotografi, au putut documenta îîntregul proces al operației, care a durat 31 de ore.

Transplantul de față al lui Katie a fost realizat cu ajutorul fondurilor de la Armed Forces Institute of Regenerative Medicine, o instituție care se ocupă cu tratamentul personalului militar rănit în război. Katie a primit astfel fața lui Adrea Schneider, care a murit în 2017 din cauza unei supradoze de droguri. Aceasta era deja înscrisă drept donator de organe, dar decizia de donare a feței a aparținut bunicii ei, Sandra Bennington, după cum arată BBC.

transplant de fata

Katie înainte de incident, în 2013

transplant de fata

Donatoarea Adrea Schneider, în 2017

Deși Katie nu își amintește foarte bine perioada de dinaintea încercării ei de a se sinucide, părinții ei își amintesc. Ei au spus că avea probleme pe plan emoțional din pricina unei relații eșuate și a unor probleme cronice gastrointestinale. Împușcătura i-a distrus mare parte din față, mai ales nasul, fruntea și maxilarul.

A suferit și de leziuni grave la nivelul ochilor și a creierului.

transplant de fata

Fața lui Katie după operațiile de la Cleveland Clinic

transplant de fata

Fața lui Katie după transplant

Înainte de a primi o nouă față, tânăra a trecut prin 22 operații reconstructive la Cleveland Clinic, care au fost realizate cu ajutorul pielii de pe coapsa ei și cu o parte din tendonul lui Ahile. Vestea transplantului de față a bucurat-o pe Katie enorm. „Nu aveam idee ce este un transplant de față”, a zis ea. „Când părinții mei m-au ajutat explicându-mi totul, eram foarte fericită să primesc o față din nou și să pot funcționa iarăși”.

transplant de fata

După 16 ore de operație, doctorii au un moment de tăcere, în care sunt copleșiți de sarcina lor.

transplant de fata

Katie, la finalul celor 31 de ore de operație

După transplant, Katie a mai trecut prin trei operații de revizie. Ea vorbește cu greu, din cauza leziunilor de la nivelul gurii. Mai mult, va trebui să ia medicamente toată viața pentru a reduce riscul ca fața ei să respingă transplantul.

Katie a spus că speră să meargă la facultate și la terapie în viitor. De asemenea, își dorește să aibă șansa de a vorbi cu alți adolescenți despre sinucidere și valoarea vieții. „Atâția oameni m-au ajutat; acum vreau să ajut și eu alți oameni”, a explicat tânăra.