Cea mai complexă hartă a creierului tocmai a fost realizată

Cea mai complexă hartă a creierului tocmai a fost realizată

O hartă a creierului uman realizată în detaliu ar putea contribui la dezlegarea misterelor acestuia, care nu sunt deloc puține. Cu toate că sarcina este una complicată, savanții au reușit să facă un pas înainte.

O echipă de cercetători au creat o imagine 3D HD a ceva mult mai mic decât atât – creierul unei musculițe de fructe. Aceasta este cea mai complexă hartă a creierului creată vreodată, deoarece îți arată fiecare dintre cei 100.000 de neuroni.

Imagine creier muscă de fructe

Creierul musculiței de fructe (Drosophila melanogaster) are dimensiunea unei semințe de mac, însă în ciuda dimensiunilor mici, realizarea imaginii a implicat o muncă complexă: au fost îmbinate aproximativ aproximativ 21 de milioane de imagini preluate de la peste 7.000 de creiere.

Rezultatul este o imagine extraordinar de detaliată pe care oamenii de știință o pot mări la o scară nanometrică. Cercetătorii spun că harta îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care creierul și celulele nervoase funcționează – atât în cazul muștelor de fructe, cât și în cazul ființelor umane.

„Întregul creier al musculițelor de fructe nu a fost niciodată redat la această rezoluție care îți permite să vezi legăturile dintre neuroni”, a declarat Davi Bock, neurolog la Howard Hughes Medical Institute, Maryland.

O parte a creierului ar putea fi redată în mai puțin de șapte minute, de aproximativ cinci ori mai rapid decât se făcea cu ajutorul setărilor anterioare.

Harta a ajutat deja la susținerea noilor descoperiri – echipa a urmărit un grup de neuroni implicați în procesul de învățare și memorie. În acest mod, ei au reușit să identifice un tip nou de neuroni care i-ar putea ajuta să înțeleagă cum funcționează procesul de învățare al musculițelor de fructe.

Dar ar putea fi aplicată aceeași tehnică și creierului uman? Creierul uman are cu aproximativ un milion de neuroni în plus, deci procesele ar trebui majorate semnificativ, pentru ca acest lucru să fie posibil.

Citește și:
Etichete: