10 mai 2018 | 10:00

Top mituri despre telefoane mobile pe care să le ignori în 2018

ACTUALITATE
Top mituri despre telefoane mobile pe care să le ignori în 2018

Am căzut de acord cu toții că smartphone-urile sunt mai inteligente decât noi, dar în continuare ne facem griji despre o serie de mituri care nu se mai aplică de mult timp la telefoane mobile.

Niciodată nu încerca să îi explici unui prieten de ce o parte dintre gesturile pe care, în opinia sa, le face pentru a spori durata de viața a telefonului sau pentru a-l face mai sprinten sunt eronate. Există foarte multe mituri referitoare la utilizarea smartphone-urilor. Cele mai multe dintre ele sunt atât de adânc ancorate în mentalul în colectiv încât, pentru ale scoate, ai nevoie de multă agresivitate și de Mjölnir, ciocanul lui Thor.

Multe dintre sursele de stres cauzate de folosirea unui telefon mobil, mai ales unul scump, sunt mai vechi decât smartphone-urile. Unele dintre ele sunt inspirate de practicile de bună purtare referitoare la laptopuri. Altele au fost valabile în urmă cu 7-8 ani, dar creează și în 2018 panică printre utilizatori.  Mai jos, voi detalia un top mituri despre telefoane mobile pe care să le ștergi cu buretele, în cazul în care ai ținut vreodată cont de ele.

Închide aplicațiile recente pe iPhone, ca să fie mai sprinten

iphone-x-multitaskingAm interacționat cu foarte mulți posesori de iDevice-uri care duc închiderea aplicațiilor recente de pe smartphone la rang de tic nervos. Pur și simplu, nu se pot abține. Cei mai mulți dintre ei obișnuiesc să închidă complet acele programe de dragul iluziei că telefonul va deveni subit mai sprinten. Acela este un mit și niciodată nu a fost mai fals sau irelevant decât acum.

În momentul în care ieși dintr-o aplicație pe iPhone, aceea rămâne pornită în memoria RAM a terminalului. Dacă o aduci din nou în prim-plan, va porni instant datorită acestui fapt. Dacă o închizi complet, vei fi nevoit să aștepți să pornească din nou. Ideea este însă că nu ar trebui să închizi niciodată. Deși ocupă o parte din memoria RAM a aparatului, dacă pornești un program mai pretențios, aplicațiile vechi vor fi automat închise complet în funcție de necesități. Mai mult RAM eliberat manual nu se reflectă într-o experiență de utilizare mai spectaculoasă.

În cazul în care vrei să personalizezi la un cu totul alt nivel comportamentul aplicațiilor care activează în fundal, o poți face din Setări sau Setting. De la notificări poți dezactiva mesajele pe care ți le oferă o aplicație, de la Date celulare poți tăia accesul unui program la abonamentul tău de date, iar la Intimitate, îi poți restricționa accesul la diverse particularități care țin de localizare, contacte, poze și multe alte.

 Folosește un Task Killer sau Manager de memorie pentru un Android mai sprinten

Încă de la versiunile inițiale de Android, printre primele aplicații care au ajuns în magazinul Google, s-au numărat câteva menite să-ți facă terminalul mai rapid. În acest scop, obișnuiau să închidă complet sau să ”ucidă” programele deschise recent. La fel ca la iPhone, un beneficiu real al acelei practici nu există. În schimb, deficitul major este că reinițializarea acelorași aplicații va dura un pic mai mult.

În 2018, este mai inutil ca niciodată să-ți instalezi pe telefon un manager de aplicații din fundal precum Task Killer. De asemenea, este inutil să închizi manual aplicațiile recente în fiecare oră sau la fiecare câteva minute. Singurul scenariu în care un astfel de gest este util și motivul pentru care a fost implementată acea funcție are legătură cu aplicațiile care se blochează sau nu se mai comportă cum ar trebui. Atunci, este în regulă să oprești forțat un program pentru a-ți continua activitatea.

Trebuie să-ți golești complet bateria telefonului înainte de a-l încărca

baterie goalăNumărul celor care așteaptă să li se golească complet bateria la smartphone pentru a-l pune la încărcat nu este mare. În schimb, există un principiu în mentalul colectiv de la vechile baterii reîncărcabile sau de la acumulatorii tradiționali de laptop. De aceea, nu ți-ai conecta niciodată telefonul la priză când are 70-80%, de frică să nu-i uzezi bateria prea repede.

Acela este un mit. În cazul bateriilor moderne cu litiu-ion, întregul concept de prevenire a ciclurilor de încărcare sau de forțare a unui ciclu complet încărcare-descărcare este inutil. Tehnologia din spatele acumulatorilor a evoluat suficient de mult încât să-ți poți încărca telefonul în orice moment al zilei sau să-l lași în priză pe parcursul întregii nopți fără nici un fel de repercusiuni negative. Un acumulator de smartphone se uzează după 2-3 ani de utilizare intensă, dar procesul de uzură ține mult mai puțin de modul în care ți-ai folosit telefonul decât ai crede.

Încarcă-ți telefonul doar cu încărcătorul original din cutie

încărcător original

Nu e bine să-ți încarci telefonul cu orice chinezărie de 2 lei, dar cu siguranță nu ajută la nimic să investești 100 – 150 lei într-un cablu de încărcare și un ștecăr original. Încărcarea prin USB este standardizată la nivel internațional. Atâta timp cât un port USB oferă suficient curent, îți poți încărca telefonul, tableta sau orice alt gadget compatibil cu respectiva interfață fără nici un fel de emoții.

Dacă un încărcător oferă un amperaj mai mic, procesul de încărcare va dura mai mult. Atât. Nu se strică nimic. În același timp, dacă oferă un amperaj foarte mare și este compatibil cu diverse tehnologii de încărcare rapidă, acumulatorul terminalului tău ar putea ajunge mai repede la 100%. Insist pe ”ar putea”, pentru că abilitatea unui smartphone de a se încărca într-un timp scurt ține în egală măsură și de tehnologiile incluse de producător în aparat. Important este că nu riști nimic în nicio situație.

Cumpără-ți folie la telefon ca să-ți protejezi ecranul de zgârieturi

folie protecție

Ecranele folosite în majoritatea smartphone-urilor de top sunt semnificativ mai rezistente decât orice folie găsești în comerț. Mai ales dacă ai un telefon scump pe care ești mai tentat să-l protejezi, acela are un ecran acoperit cu Corning Gorilla Glass. Respectiva tehnologie este uimitor de rezistentă la zgârieturi, mai ales în cazul iterațiilor recente. În continuare se poate sparge, dar majoritatea foliilor nu te protejează de un ecran spart, doar de zgârieturi. Ca urmare, mai bine renunți la ele.

Mai mult decât atât, indiferent cât de scumpă sau de performantă este folia pe care o achiziționezi, ai în vedere că-ți va influența calitatea experienței vizuale. Nu contează cât de curată sau de subțire este o folie, un ecran acoperit cu ceva nu se mai vede la fel ca înainte. Ca să înțelegi mai bine utilitatea foliilor, este suficient să te uiți la un test recent de anduranță pe YouTube și vei vedea că un smartphone modern face față cu briou contactului cu un cuțit, chiar dacă o folie s-ar face țăndări.

O cameră cu mai mulți megapixeli se reflectă în poze mai bune

Huawei-P20-P20-Pro-camera

Mitul megapixelilor se aplică și la camerele foto digitale tradiționale, dar în acest caz particular, insistăm pe smartphone-uri. Este de domeniul fantasticului să mai crezi în 2018 că o cameră de 16 sau 20 de megapixeli generează rezultate mai bune în mai multe scenarii de utilizare decât o cameră de 12 megapixeli. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Apple îmbunătățește senzori și sistemul optic de la un iPhone al altul, dar utilizează camere de 12 megapixeli de la iPhone 6S lansat în septembrie 2015 și până la iPhone X.

La bază, numărul megapixelilor este doar un truc de marketing. Sună bine să lansezi un telefon a cărui cameră are cel mai mare număr de megapixeli. Un megapixel se traduce printr-un milion de pixeli, iar numărul total de megapixeli îți spune rezoluția finală a unei fotografii generate de un aparat. Rezoluția nu compensează însă automat pentru condiții de lumină scăzută sau pentru un sistem optic defectuos.

Atâta timp cât nu utilizezi un DSLR sau un mirrorless cu un senzor cât un sfert de smartphone, încearcă să ignori numărul de megapixeli ca referință de calitate. Senzorii dintr-un telefon sunt foarte mici iar dacă vin la pachet cu un număr mai mic de megapixeli s-ar putea să permită acumularea de mai multă lumină într-un timp mai scurt, iar fotografia finală să arate mai bine. În 2018, cu accesul facil la internet de la ora actuală, mai bine aruncă o privire pe un review, privește niște fotografii făcute cu un smartphone sau altul și abia după aia aruncă-te la o decizie de achiziție.

Telefoanele cu Android sunt vulnerabile la viruși și infecții cu malware

malware android infecții smartphoneConceptul tradițional de virus pe care îl întâlneam în urmă cu zece ani pe un PC cu Windows nu se aplică la telefoane mobile sau tablete. Niciodată nu s-a aplicat. Este imposibilă o infecție pe mobil care să-ți strice pozele sau clipurile și pe care să propagi mai departe printr-un fișier trimis pe WhatsApp, de exemplu.

Există într-adevăr o problemă cu infecțiile de tip malware. Acestea te agresează cu reclame nedorite pe site-uri obișnuite sau, în cazuri extreme, ajung să-ți exploateze resursele hardware ale smartphone-ului pentru minat de diverse monede virtuale.

Există însă o soluție incredibil de simplă pentru prevenirea unor astfel de infecții. Nu descărca programe din afara Google Play Store. Ignoră orice avertismenye online conform cărora telefonul tău are varii infecții și trebuie curățat. Să nu crezi nici un mesaj dintr-o pagină de internet prin care ți se aduce la cunoștință că telefonul tău este lent și poate deveni sprinten printr-un program din afara magazinului virtual Google.

Realist, riscurile să-ți infectezi telefonul cu vreun fel de infecție devine posibil sau probabil doar dacă obișnuiești să-ți iei jocuri sau programe piratate de pe diverse site-uri dubioase. Ideal ar fi să intri în telefon la Setări, să accesezi secțiunea Securitate și să te asiguri că nu pot fi instalate programe din Surse Necunoscute sau Unknown Sources. În teorie, terminalele cu iOS sunt un pic mai sigure tocmai din cauza faptului că cei de la Apple au făcut aproape imposibilă instalarea de programe din afara AppStore-ului oficial.

xiaomi Mi-A1

Ca o notă de subsol, singurul mit care ar mai trebui desființat ține de faptul că doar telefoanele scumpe sunt bune. La ora actuală, datorită scăderii prețului la procesoare, panouri și senzor foto, găsești telefoane nesubvenționate cu performanțe spectaculoase la sub 1000 de lei.

Dacă banii nu sunt o problemă, te poți orienta oricând către un iPhone X sau Galaxy S9, dar ai în vedere că o parte semnificativă din prețul de achiziție se duce pe brand și pe materiale premium folosite la construcție. Dacă te interesează doar performanța brută și abilitățile de captură, vei fi surprinzător de mulțumit cu gadgeturi a căror valoare de achiziție nu se apropie de 30% din din prețul celui mai nou iPhone sau cel mai scump Galaxy S.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele