Topul meseriilor în România: în ce domenii lucrează cei mai mulți români

Topul meseriilor în România: în ce domenii lucrează cei mai mulți români

România este țara muncitorilor necalificați și cu salarii extrem de mici. Cei mai mulți angajați sunt șoferi, vânzători și paznici.

Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt meseriile care domină în România și te-ai gândit că sunt „muncile de jos”, cum le spun unii pe nedrept, ai ghicit. După 45 de ani în care vechiul regim a promovat numai „tragerea la șaibă”, potrivit sloganului „noi muncim, nu gândim”, apoi, după Revoluție, o ușoară continuare a vechii „tradiții”, nu e greu de intuit că România a ajuns țara meseriilor simpliste (dar necesare și alea), dar și a asistaților sociali.

Problema nu o reprezintă meseriile în sine (oriunde în lume există și se caută), ci numărul mult prea mare al românilor care activează în domenii precum șoferia, operatori vânzări și agenți de pază. Această cifră spune multe despre starea degradantă în care a ajuns România.

Potrivit unui reportaj ProTv, care se bazează pe un studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni din România, cei mai mulţi dintre angajaţii români sunt conducători de camioane mari – peste 150.000. În top sunt şi lucrătorii comerciali sau vânzătorii, urmaţi de cei care asamblează piese ori sunt agenţi de securitate (hai să le spunem paznici).

Dar dacă de la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani nu poți avea mari așteptări din punct de vedere profesional, pentru că formarea lor din tinerețe a fost marcată de reguli rigide, de la tinerii născuți după Revoluție ar trebui să avem așteptări mai mari.

Sunt mai dezamăgitori decât părinții lor când vine vorba de pregătirea profesională. Asta o arată studiul menționat, care ne spune că tinerii care nu și-au luat nici măcar bacul, nici nu se grăbesc să învețe măcar o meserie, să aibă din ce să-și câștige existența.

Top meserii în România

 • Şofer camioane mari – 151.000
 • Lucrător comercial – 143.000
 • Vânzător – 142.000
 • Şofer camionete – 105.000
 • Muncitor necalificat asamblare piese – 96.000
 • Agent securitate – 95.000
 • Muncitor necalificat confecţii – 94.000
 • Asistent medical generalist – 94.000
 • Manipulant mărfuri – 85.000
 • Muncitor necalificat demolări, zidărie, gresie – 81.000

Cu cât sunt plătiți muncitorii necalificați

În timp în România aceste meserii sunt desconsiderate, deși e mare nevoie de ele, în restul Europei, precum Olanda, Germania și Austria, muncitorii, chiar și cei necalificați, sunt plătiți mult mai bine.

Astfel, 46% din români sunt plătiţi cu salarii mai mici de 350 de euro. 38% din angajaţi primesc între 350 şi 700 de euro. Angajaţii calificaţi sunt plătiţi cu peste 700 de euro, 1000 sau 2000 de euro, dar sunt puţini – 16% din total.

 • sub 350 euro – 46%
 • 350 – 700 – 38%
 • peste 700 – 16%

Din nou apare problema tinerilor care nu au nici pregătire teoretică, nici suficientă școală și nici nu vor să învețe o meserie. Vor să pice banii din cer sau să-i obțină din “combinații”, pentru că șmecheria se promovează până la cel mai înalt nivel, iar cei mai bogați oameni, inclusiv o bună parte dintre politicieni nu au nici ei prea multă școală.

Numărul tinerilor care știu o meserie este tot mai mic, de la an la an. Sunt toți acei elevi care, din 2011 (când a fost introdusă supravegherea video la Bac), nu au mai reușit și/sau nu au vrut să obțină așa-numitul examen al maturității (nu că acesta te-ar califica într-un domeniu anume, dar măcar îți oferă o certificare).

Topul muncitorilor necalificați în România, pe grupe de vârste

 • sub 30 de ani – 20%,
 • 30 – 40 de ani – 14%,
 • 40 – 50 de ani – 16%,
 • peste 60 de ani – 10%

Patronii sunt extrem de îngrijoraţi. Nu din grijă pentru tineri, stai liniștit, ci din grijă pentru profitul lor care ajunge să devină inexistent fără forță de muncă. Foarte mulţi tineri care ajung la vârsta de angajare nu ştiu să facă practic nimic.

Potrivit statisticii, cei mai mulţi muncitori necalificaţi, aproape 20% din total, au sub 30 de ani. În schimb, cei mai puţini muncitori necalificaţi, 10% din total, au peste 60 de ani şi au ajuns în pragul pensiei.

[readmore]

Mai există încă o față a acestei situații, pe care tot acești angajatori preferă să nu o spună. Un proaspăt absolvent de facultate ajunge să primească tot salariul minim pe economie sau cu foarte puțin mai mult.

Citește și: