Orange pune România între țările bune: când vine 5G, internetul viitorului

Orange pune România între țările bune: când vine 5G, internetul viitorului
Sursa foto: FOTO Orange România / Facebook

În 2018, Orange și-a prezentat pentru prima dată planurile pe 5G și în România a derulat un test extrem de important pentru viitorul rețelei. Strategia pentru 2019 e și mai îmbucurătoare pentru România.

Orange și-a anunțat recent planurile pentru 5G în România și în Europa. Într-un eveniment derulat la Paris, operatorul telecom a vorbit despre viitorul internetului mobil, dar și despre țările pe care se bazează în primul val al implementării și adopției.

Orange va implementa tehnologia 5G în 17 orașe importante din Europa. Pe lista țărilor se regăsesc România, Belgia, Franța, Luxemburg, Polonia și Spania. Lansarea majoră va fi în 2020, dar 2019 va fi un an esențial pentru a pune bazele acestui standard.

Stephane Richard, director executiv, Orange, a spus că utilizatorii din cele 17 orașe selectate vor putea avea acces la servicii 5G. Totuși, mediul business e văzut ca prima sursă de early adopters, nu clienții obișnuiți. Până la urmă, clienții nu au prea mare nevoie, deocamdată, de 5G.

Circa 200 de ingineri Orange lucrează la dezvoltarea, implementarea și testarea tehnologiilor 5G. În România, în colaborare cu Cisco și Samsung, Orange vrea să folosească 5G în locul fibrei optice pentru internet de mare viteză în zona rezidențială. Dat fiind că, în 2018, operatorul a reușit să treacă, la capitolul viteză, peste RCS-RDS, ambițiile pentru 2019 sunt cel puțin la fel de mari.

În ceea ce privește internetul mobil 5G, Orange are ca parteneri Ericsson, Nokia și Kathrein, companie germană specializată în infrastructura antenelor.

În primăvara lui 2019, Orange va organiza un forum pentru parteneri și startup-uri pentru a crea un plan cu cele mai bune strategii de-a folosi tehnologia 5G. Declarația lui Richard vine și pe fondul unor temeri în piață că, deocamdată, nu există suficiente scenarii care să justifice trecerea la acest standard.

În România, operatorul telecom a testat 5G aproape de Cluj și și-a prezentat rezultatele în vară. Odată cu primul test Orange pe 5G, atât clienți comerciali, cât de business s-au bucurat de viteze de internet de până la 3 Gbps într-o comună din România. Orange a început testul pe 1 iunie 2018 și a avut 15 clienți conectați la 5G. A fost folosită banda de frecvență de 26 Ghz. S-a derulat până pe 16 iulie.

Citește și:
Sursa: LightReading
Etichete: