Testul care ar putea detecta orice tip de cancer în câteva minute

Testul care ar putea detecta orice tip de cancer în câteva minute

Cercetătorii au descoperit un test care poate fi folosit pentru a diagnostica toatte tipurile de cancer. Acesta se bazează pe amprenta noastră ADN.

Testul nu a fost încă efectuat pe oameni. Va fi nevoie de mai multe teste clinice pentru ca testul să poată fi folosit și în spitale.

De regulă, fiecare tip de cancer are caracteristici genetice diferite. Un test care detectează un anume tip de cancer poate să nu detecteze și altul. Cercetătorii au tot căutat un punct comun al diferitelor tipuri de cancer, pentru a găsi un instrument de diagnosticare care să poată ajuta cât mai mulți oameni.

Un studiu publicat în Nature Communcations arată că ADN-urile canceroase formează o structură unică atunci când sunt plasate în apă. Această structură este identică în mostrele de tumori la sân, la prostată și la colon. Astfel, cercetătorii au dezvoltat un test care poate identifica ADN-ul canceros în mai puțin de zece minute.

De regulă, metoda de a detecta cancerul în rândul pacienților este biopsia – o procedură chirurgicală prin care se colectează o bucată mică de țesut din tumora posibil malignă a unui pacient. Cercetătorii au descoperit însă că ADN-ul canceros are o afinitate deosebită față de aur, legându-se de particulele acestui element.

Astfel, testul cel nou presupune o cantitate mică de ADN purificat, care este ulterior amestecat cu câteva picături de soluție din particule de aur. Simpla observare a schimbării culorii soluției ar putea transforma detectarea ADN-ului canceros un proces observabil cu ochiul liber în doar zece minute.

Oamenii de știință care au dezvoltat acest sistem de diagnosticare au avut o rată de succes de 90% după ce au analizat 200 de mostre de țesut și de sânge. Ei au detectat cancerul de sân, de prostată, de colon și al sistemului limfatic. Totodată, cred că ar avea succes în depistarea și altor tipuri de cancer. Până una alta însă, mai sunt necesare teste clinice pentru a fi pus în practică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: