Mitingul diasporei va fi ”sabotat” de controale înăsprite la vamă

Mitingul diasporei va fi ”sabotat” de controale înăsprite la vamă

Românii care vor veni acasă cu mașinile în următoarea perioadă pentru a participa la mitingul diasporei, vor petrece mai mult timp la vamă.

Mitingul diasporei este planificat pentru 10 august și, conform estimărilor, ar putea aduce în Piața Victoriei peste un milion de români. Dintre aceștia, cei mai mulți vor veni de peste hotare. Din păcate, Ministrul de Interne și Ministrul Finanțelor s-ar putea să încetinească sosirea românilor în capitală printr-o serie de controale suplimentare.

C. Dan și E. Teodorovici au ordonat ample controale vamale înainte de mitingul diasporei, atât în vămile efective, cât și după intrarea pe teritoriul României. Dacă nu era evident, aceste măsuri vor avea ca efect îngreunarea traficului prin vămi, iar dacă unii români au lăsat pe ultimele zile deplasarea în țara noastră, au șanse destul de mari să nu mai ajungă la protest.

„Concret, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, granițele cu Ucraina, Serbia și Republica Moldova și porturile de la Marea Neagră, cât și la cea internă a Uniunii Europene, frontiera României cu Ungaria și Bulgaria” Astfel începe comunicatul celor de la MAI, emis în urmă cu mai puțin de 24 de ore.

Dacă în mod obișnuit era vorba de un singur control, în punctele de trecere a frontierei, în perioada imediat următoare, vom vorbi de două controale. Primul va fi efectuat de reprezentanții Direcției Generale a Vămilor și reprezentanții Poliției de Frontieră. Elementul de noutate constă într-un al doilea filtru amplasat fie în apropierea punctelor de trecere a frontierei, fie pe șosele din toată țara. În aceste  filtre, controalele vor fi efectuate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Poliţiei Române.

Pretextul oficial pentru aceste modificări legislative ține de prevenirea și combaterea faptelor specifice evaziunii fiscale, contrabandei și fraudelor vamale, prin prezentarea la autoritățile vamale a unor documente comerciale falsificate. Evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA sau fraudă cu TVA la tranzacțiile intracomunitare reprezintă de asemenea o posibilitate reală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: