Cum ar putea TV-ul să facă bani pe seama ta pentru alții

Cum ar putea TV-ul să facă bani pe seama ta pentru alții
Sursa foto: The Outline

Televizorul tău ar putea să-i ajute pe alții să facă bani, iar aici nu e vorba de producătorul și magazinul implicate în vânzarea sa.

Dacă ai un dispozitiv inteligent în casă și ai impresia că, de la o vreme, acesta se mișcă mult mai greu decât de obicei, ai putea fi victima minerilor de monede virtuale.

Un raport publicat de Cyber Threat Alliance (CTA) arată că rata cryptojacking-ului (instalarea în secret de malware care să folosească dispozitivul tău ca să mineze monede virtuale pentru altcineva) a crescut semnificativ, cu 459% între 2017 și 2018.

În mod normal, ți-ar trebui o mulțime de plăci video și alte lucruri ca să minezi monede virtuale și să ai pretenția la vreun profit. Totuși, grupări bine organizate pot distribui sarcina către nenumărate dispozitive.

Televizorul tău inteligent ar putea să mineze criptomonede chiar în timp ce te uiți la serialele preferate. Dacă faptul că îi îmbogățești pe cine-știe-cine din vreun colț îndepărtat al lumii nu e suficient, poate te afectează mai tare faptul că televizorul tău s-ar putea să se miște mult mai încet, iar durata de viață îi va fi scurtată.

Cei de la CTA menționează că cele mai avansate metode de criptojacking nici măcar nu mai au nevoie să ruleze în timp ce tu te uiți la televizor. Acestea iau pauză când folosești TV-ul ca să nu îți dea de bănuit și repornesc doar când ai lăsat televizorul în modul Sleep.

Poate te întrebi cine se pricepe să facă asemenea software. Majoritatea grupărilor de criptojackeri folosesc EternalBlue pentru a intra în dispozitivele victimelor. Acesta este un pachet de unelte create de către NSA, ajunse pe internet în 2017. Cu toate că uneltele se concentrează pe sisteme Windows, se pare că lucrurile pot fi adaptate și pentru mediul IoT.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI