De ce Telekom a primit amendă, iar Orange și Vodafone au scăpat

De ce Telekom a primit amendă, iar Orange și Vodafone au scăpat

Telekom România, Orange România și Vodafone România au fost găsite vinovate pentru nerespectarea unor condiții din licența de telefonie mobilă, însă doar Telekom a fost amendantă.

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să ofere acoperire de cel puțin 98% din populația țării, iar în urma testelor organizate de ANCOM niciul dintre cei trei operatori nu a reușit să atingă acest prag.

Conform măsurătorilor făcute de ANCOM, Vodafone România deservește 97,8% din populație, Orange România acoperă 97,56% din populație, iar Telekom România ajunge la 96,8% din totalul populației.

Evident, niciunul dintre cei trei operatori nu a ajuns la valoarea stabilită de licențe, doar că sancțiunile au fost diferite pentru cele trei firme. Orange și Vodafone au primit doar un avertisment, în timp ce Telekom a primit o amendă de 500.000 de lei.

Obligația de oferire a unei acoperiri de cel puțin 98% cu servicii de voce, la nivel național, este prevăzută în licențele de utilizare a spectrului radio ale operatorilor care aveau rețele 2G sau 3G în benzi de 900 MHz și 1.800 MHz în momentul în care licitația a fost efectuată. Licențele au fost acordate în cadrul unei licitații care a avut loc în 2012.

Deputatul social-democrat Florin Tripa a sesizat în scris, în luna septembrie, conducerea ANCOM cu privire la problemele de telefonie mobile într-o serie de localități din județul Arad, precum și lipsa unor soluții de conectare la internet.

Sorin Grindeanu, preşedintele instituţiei, i-a răspuns deputatului PSD, semnalând poziţia ANCOM, conform legislaţiei în vigoare ce reglementează regimul serviciilor de telecomunicaţii în România, precum şi măsurile punitive adoptate pentru nerespectarea normelor specifice de către anumiţi operatori.

„Potrivit măsurătorilor ANCOM, localitățile Mișca, Satu Nou, Vânători, Zerindu Mic, Adea, Țipar, Julița, Vărădia de Mureș, Sintea-Mare, Săvârșin și Temeșești, jud. Arad, beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobilă ale Vodafone, Orange, Telekom Mobile și RCS&RDS. Localitățile Archiș, Bârzești, Groșeni și Stejar, jud. Arad, beneficiază de acoperire parțială cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior. Localitățile Troaș, Lupești, Pârnești și Nemești, jud. Arad, nu beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior”, spune Grindeanu în scrisoarea oficială.

Pentru aceste nereguli, Telekom va fi nevoită să plătească 500.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: