Țeapă în numele Telegram: știri false despre lansarea monedei virtuale

Țeapă în numele Telegram: știri false despre lansarea monedei virtuale
13:44 20.04.2018

Telegram trece printr-o perioadă dificilă. Înainte de blocarea în Rusia a fost valul minciunilor despre crearea unei monede virtuale. Specialiști în securitate cibernetică le-au identificat.

Cercetători Kaspersky Lab au descoperi zeci de site-uri falsificate credibil, care pretindeau că sunt site-uri de investiții în ICO (initial coin offering) asociate serviciului Telegram. Multe dintre aceste site-uri par să aparțină aceluiași grup.

Doar într-unul dintre cazuri, au fost furate zeci de mii de dolari, echivalentul în criptomonede, de la victime care credeau că investesc în „grams”, noua monedă care s-a zvonit că ar aparține Telegram. Reprezentanții companiei nu au confirmat oficial lansarea unui ICO și au avertizat în legătură cu aceste site-uri frauduloase de investiții.

ICO este corespondentul IPO (initial public offering) din sistemul bursier. Un astfel de eveniment presupune strângerea capitalului prin vânzare de monede virtuale.

La finalul lui  2017, au început să apară zvonuri că serviciul de mesagerie Telegram ar lansa un ICO pentru a finanța o platformă blockchain bazată pe tehnologia lor TON (Telegram Open Network). Au fost publicate online mai multe documente tehnice, dar se pare că nu a existat nicio confirmare din partea Telegram.

Confuzia rezultată le-a permis însă infractorilor să capitalizeze interesul investitorilor prin site-uri false și furtul sumelor mari de bani.

Cercetători Kaspersky Lab au descoperit zeci de astfel de site-uri, care este posibil să aparțină aceluiași grup și care pretind că vând token-uri pentru „grams”, invitând investitorii să plătească în criptomonede – Bitcoin, Ethereum, litecoin, dash și Bitcoin dash. Un număr record de tranzacții pe un site a arătat că escrocii au reușit să fure Ethereum în valoare de cel puțin 35.000 de dolari de la investitori.

[readmore]

Cercetătorii au descoperit că unele dintre site-urile respective erau atât de convingătoare, că până și după ce Telegram și alții au început să lanseze avertismente, tot au reușit să mai recruteze potențiali investitori. Majoritatea site-urilor foloseau o conexiune sigură, solicitau înregistrarea și generau un portofel online unic pentru fiecare nouă victimă, făcând mai dificil să se dea de urma banilor.

În astfel de cazuri, specialiștii în securitate cibernetică informează că utilizatorii ar trebui să caute posibile semnale de alarmă. De exemplu, unele dintre site-urile false aveau aceeași imagine greșită lângă numele celui care deține funcția de Chief Product Officer la Telegram. Totodată, trebuie să verifice întotdeauna pe site-ul oficial al companiei, pentru a se asigura de legitimitatea unui site de investiții. Dacă e nevoie, să contacteze echipele de ICO ale companiei, înainte de a investi, indiferent ce sumă sau în ce monedă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI