Ce sunt superbacteriile și de ce ucid anual zeci de mii de oameni

Ce sunt superbacteriile și de ce ucid anual zeci de mii de oameni

Zeci de mii de europeni sunt uciși anual de acest superbacterii care provoacă infecții greu sau imposibil de tratat. Cei mai vulnerabili sunt copiii și bătrânii.

Superbacteriile se formează atunci când bacteriile obișnuite devin imune chiar și la cele mai puternice antibiotice. Pe măsură ce devin mai rezistente, este cu atât mai greu să împiedici răspândirea infecției în organism.

Anual, 33.000 de europeni mor din cauza acestor superbacterii, se arată într-un studiu publicat în The Lancet Infectious Diseases. Ele se se dezvoltă, de regulă, în urma unor banale răceli, dar se pot identifica și cu boli mai grave, ca tuberculoză sau SIDA, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că 70% dintre bacteriile care pot cauza decesul sunt deja rezistente la antibiotice existente, care au fost de decenii prescrise pentru tratarea lor.

Medicii spun că principala cauză e dezvoltării rezistenței bacteriilor și virusurilor la antibiotice este că pacienții își prescriu singuri medicamente, de regulă antibiotice, fie pentru că așa sunt sfătuiți de alte persoane neavizate, fie pentru că văd reclame la televizor despre “miracolul” unor medicamente.

În parte, este adevărat, dar oamenii de știință au ajuns la concluzia că bacteriile devin oricum imune în timp. De exemplu, poți să iei o bacterie de la altcineva, care e deja rezistentă la antibiotice, chiar dacă tu nu te-ai tratat niciodată “după ureche”.

Este doar o chestiune de timp până când anumite boli se obișnuiesc cu același tratament aplicat de zeci de ani.

Studiul publicat și în mediul online a luat în considerare doar cinci tipuri de infecții cauzate de bacterii imune la antibiotice. Trei sferturi dintre pacienții afectați, au contactat aceste bacterii chiar în spitalele unde ar trebui să fie vindecați.

ineînțeles că România se încadrează perfect în această categorie, dar nu e singura țară din UE. Italia și Grecia prezintă și ele un număr îngrijorător de mare de decese cauzate de superbacterii.

Specialiștii spun că, de acum încolo, singura noastră armă împotriva lor este prevenția și luarea unor măsuri de combatere, dar, în paralel cu administrarea de antibiotice, care nu trebuie eliminate din tratament.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNN