30 sept. 2018 | 17:48

Ce se întâmplă zi de zi la bordul unui submarin sub zeci de metri de apă

ACTUALITATE
Ce se întâmplă zi de zi la bordul unui submarin sub zeci de metri de apă

Viața pe mare este mai dură decât pare dacă ești militar, dar viața în adâncuri este și mai riscantă. Într-un submarin, spui adio spațiului personal, plimbărilor și altor obiceiuri pe care le ai pe uscat. Într-un submarin, ești captiv din proprie inițiativă, iar adaptarea înseamnă supraviețuire.

Te-ai gândit vreodată cum decurge o zi din viața unui soldat american la bordul unui submarin? E departe de confortul tău cotidian, iar cea mai mare problemă este lipsa de spațiu. Paradoxal, nu? Te afli în mijlocul unei imensități lichide, dar ești strâmtorat într-un container din oțel.

Armata americană folosește în acest moment (în mod oficial) 71 de submarine. Cele de tip Ohio Class au o lungime de 170 de metri și o lățime de doar 12 metri. Dacă nu ești obișnuit să stai închis o bună parte din an într-un container presurizat care se scufundă sub milioane de megatone de apă, atunci viața la bordul unui submarin ți se va părea un coșmar.

Astfel de submarine din dotarea armatei americane se pot scufunda la peste 250 de metri adâncime, dar nu este divulgată niciodată valoarea exactă, din motive de securitate. Când ai să vezi o cifră de genul acesta, este una medie sau aproximativă, în mod sigur poate fi mai mult.

Cea mai mare parte a spațiilor interioare din submarin este menținută special în întuneric, pentru a-i ajuta pe marinari să-și acomodeze vederea cu lipsa luminii din adâncuri. Până la urmă, misiunea de bază a oricărui submarin este de a supraveghea.

O zi de lucru la bord durează 18 ore, din care șase sunt rezervate veghei, iar 12 pentru odihnă, dar pot apărea alerte și urgențe oricând, deci trebuie să fie aproape mereu cu garda sus, chiar dacă este timp de pace. Și natura în sine poate fi un inamic periculos și aș spune că e cel mai primejdios, mai ales când navighezi în ape necunoscute. Din fericire, tehnologia ușurează mult sarcinile marinarilor.

Un aspect nostim la viața în adâncuri este că militarii de la bordul submarinelor trebuie să poarte doar uniforme dintr-o singură bucată. Nu există pantaloni, cămașă, vestă etc. Marinarii americani râd adesea de aceste uniforme și le-au pus porecla “poopy suits”. Un fel de body-uri ca pentru bebeluși, eventual cu scutece integrate.

În ceea ce privește viața privată, fiecare marinar are dreptul la doar 1,39 metri pătrați de spațiu personal. Nici dacă ai avea nevoie de mai mult n-ai avea de unde să-l iei.

Când ești pe mare, hrana este cea mai importantă grijă, indiferent că urmează sau nu să pleci într-un voiaj lung sau scurt. Orice navă trebuie echipată cu apă și alimente pentru mai multe luni, iar submarinele au din belșug, dar rațiile sunt atent gestionate.

Toți marinarii au voie să servească patru mese pe zi și, pentru că nu au prea mult loc de mișcare, există o sală de fitness specială unde soldații se pot antrena să se mențină în formă.

Pentru oameni, viața în adâncuri este aproape la fel ca viața în spațiul cosmic. Ești blocat într-un spațiu limitat cu niște tipi cu care poate n-ai nimic în comun, dar trebuie să-i suporți chiar dacă-ți convine sau nu. Din fericire, azi nu mai există stare de război, care ar fi complicat și mai mult viața într-un submarin.