Atacurile cibernetice sperie din ce în ce mai mulți europeni

Atacurile cibernetice sperie din ce în ce mai mulți europeni

Un studiu Kaspersky Lab arată că știrile despre breșe de date și presiunea de a gestiona mai multe conturi online cauzează un nivel ridicat de stres în rândul populației.

În urma studiului, realizat în Europa, s-a constatat că: 72% din persoane dezvăluie faptul că numărul mare de parole pe care trebuie să le gestioneze le provoacă stres și că 70% din respondenți se simt stresați când vine vorba de protejarea dispozitivelor, iar 62% sunt copleșiți de cantitatea de informații sensibile pe care le dețin.

Acest nivel de stres este justificat, având în vedere că 59% din utilizatori se așteaptă să se confrunte cu o problemă de securitate cibernetică în următoarele 12 luni, iar 54% recunosc că au fost victimele unui incident în ultimii cinci ani.

Pe fondul nivelului ridicat de stres, se înregistrează scăderea încrederii în organizații și tehnologie pentru a proteja datele. Kaspersky a întrebat participanții în ce aplicații au avut încredere cel mai puțin că le protejează datele împotriva breșelor sau a atacurilor. Rezultatele au arătat că încrederea în rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie este cea mai scăzută (32%, respectiv, 25%).

Aplicațiile pentru schimbul de fotografii, cele de ride sharing și aplicațiile muzicale au fost mai de încredere, mai puțin de 10% din oameni spunând că nu s-ar baza pe ele să le gestioneze datele, în ciuda faptului că organizații din aceste industrii au înregistrat breșe de date de amploare.

Absența corelației dintre risc și încredere este demonstrată și de constatările că mai mult de jumătate (56%) dintre europeni ar avea încredere să le dea partenerului datele de conectare pentru dispozitivele lor. În același timp, doar 11% din respondenți ar avea încredere într-o soluție de management de parole, în ciuda faptului că oamenii se dovedesc în mod constant o verigă slabă în ceea ce privește securitatea.

Studiul a fost efectuat de firma de cercetare Opinion Matters în perioada 23 mai – 3 iulie 2018, în rândul a peste 5.000 de angajați care utilizează computere, din Franța, Germania, Italia, Spania, Danemarca și Olanda.

Citește și: