Streaming versus concerte: cine mai câștigă bani din muzică în 2018 și în ce fel

Streaming versus concerte: cine mai câștigă bani din muzică în 2018 și în ce fel

Billboard a publicat cel mai recent clasament al său pentru formațiile care continuă să facă bani din muzică. Din câte se pare, trupe legendare câștigă bani doar din concerte.

După numeroase lupte cu serviciile de streaming din fiecare colț al mapamondului, formațille populare și artiștii independenți se pare că au renunțat să mai creadă că pot câștiga sume generoase din acest mediu. În schimb, au început să privească toate platformele online doar ca un mediu de reclamă pentru viitoare turnee. Din acest motiv, profitabilitatea lor tinde să fie derivată aproape exclusiv din concerte.

Billboard și-a publicat cel mai recent clasament de profitabilitate din muzică. În același context, a atras atenția asupra mijloacelor prin care au fost câștigați acei bani. În medie, 80% din profitul unui artist în 2017 a fost generat din turnee pe termen lung, deși în majoritatea cazurilor procentul este chiar mai mare decât atât.

Bono cu trupa sa U2 au câștigat anul trecut nu mai puțin de 54,4 milioane de dolari și se află în fruntea clasamentului. Din acea sumă, 95% au reieșit doar din concerte susținute pe stadioane de dimensiuni generoase în cadrul turneului The Joshua Tree. Albumul cu același nume a fost lansat pentru a celebra 30 de ani de activitate ai faimoasei formații.

Pe poziția a doua în top s-a aflat solistul de country Garth Brooks. La 56 de ani, cântărețul a încasat suma astronomică de 52,2 milioane de dolari. Pentru această performanță, a concertat aproape fără oprire într-un turneu ce a început în 2014.

Metallica se află pe 3 cu 43,2 milioane de dolari. Prima femeie în același top se regăsește pe poziția a șasea, fiind vorba de Lady Gaga. Kendrick Lamar este primul rapper care a câștigat un premiu Pulitzer pentru abilitatea sa deosebită de a scrie versuri și ocupă locul 13 în topul Billboard. Singurii care au ajuns în acest top în 2017 doar din streaming sunt Drake (8,6 milioane de dolari pe poziția 37) și Taylor Swift (poziția 48).

Citește și: