Stephen Hawking și cele mai nebunești teorii pe care le susține fizicianul

Stephen Hawking și cele mai nebunești teorii pe care le susține fizicianul

Stephen Hawking a fost un fizician englez și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. Cu toate că o parte dintre teoriile acestuia sunt apreciate de lumea științifică, altele par deplasate și au fost contestate de mulți oamenii de știință.

Găurile negre nu sunt chiar atât de negre

Stephen Hawking este de părere că nu tot ceea ce intră în contact cu o gaură neagră este absorbit în interiorul ei. El afirmă că în apropierea obiectelor cosmice există niște particule de lumină, care sunt propulsate înapoi după absorbție.

Particulele de lumină formează radiațiile Hawking, ipoteză care a fost confirmată de două grupuri de cercetători. În urma acestui proces, gaura neagră ajunge să se dezintegreze deoarece își pierde treptat din masă. De asemenenea, el nu vorbește despre termenul de găuri negre, ci despre “găurile gri”.

Universul fără de început, așa cum îl vede Stephen Hawking

Stephen Hawking a vorbit despre Big Bang în cadrul interviului luat de Neil deGrasse Tyson pentru National Geographic. Acesta a fost întrebat ce a fost înainte să fie totul. El susține că răspunsul se bazează pe teoria “fără frontiere” din fizică.

Condiția frontierelor Universului este că aceasta nu are nicio limită, potrivit fizicianului. Pentru a înțelege mai bine teoria, trebuie să pui mâna pe o telecomandă universală și să derulezi timpul înapoi. În momentul în care ai făcut asta, vei observa că Universul se contractă și își reduce dimensiunile. Deci, dacă derulezi înapoi cei 13,8 miliarde de ani de existență, vei ajunge la începutul Universului.

În acest moment, legile spațiului și timpului nu mai funcționează deoarece ai atins un punct subatomic cunoscut ca singularitate. Aceste concepte nu au existat în forma cunoscută înainte de Big Bang. Cu toate acestea, axa timpului se micșorează la infinit pe măsură ce Universul devine din ce în ce mai mic și nu ajunge la un punct clar de pornire. Hawking adaugă că, în acel moment, timpul era “curbat” deoarece se apropia de punctul zero dar nu ajungea niciodată acolo.

Acesta susține că nu a existat un Big Bang care a produs ceva din nimic, așa cum mulți oameni cred despre Univers.

Extratereștrii ne-ar putea vrea răul

În anul 2010, fizicianul a avertizat omenirea cu privire la extratereștri. Acesta este de părere că extratereștrii ar putea să fie jefuitori care străbat universul, în speranța de a găsi planete pe care să le colonizeze și exploateze. Această teorie este detaliată în documentarul “Locurile preferate ale lui Stephen Hawking”.

El ne sfătuiește să fim precauți, în cazul în care o planetă străină încearcă să ne contacteze. Întâlnirea cu civilizația ar putea fi ca întâlnirea dintre Columb și nativii americani, a adăugat el.

Pe de altă parte, alți oameni de știință cred că reticența lui Hawking este nejustificată. Ei susțin că orice altă civilizație extraterestră, suficient de avansată pentru a veni pe Pământ, ar ști deja de existența oamenilor, prin intermediul semnalelor radio pe care oamenii le-au trimis către spațiu începând cu anul 1900.

Universul nu a fost creat de Dumnezeu

Inițial, în cartea “O scurtă istorie a timpului”, scrisă în anul 1988, Stephen Hawking părea să accepte rolul lui Dumnezeu în crearea Universului. Însă, un text mai recent, scris împreună cu fizicianul Leonard Mlodinow, susține că acest creator nu este necesar.

“Marele Design” contrazice părerea lui Sir Isaac Newton că Universul trebuie să fi fost proiectat de Dumnezeu, deoarece nu ar fi putut fi creat din haos.

Hawking a afirmat că, datorită legii gravitației, Universul poate și se recreează din nimic iar, procesul de creare spontană explică că în Univers există ceva, în loc de nimic, și de asemenea, explică de ce noi existăm. “Nu este necesar să-l chemăm pe Dumnezeu să lumineze hârtia albastră pentru a face Universul să meargă”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, așa cum afirmă și în “Marele Design”, fizicianul spune că nu are intenția de a schimba credințele oamenilor sau să le zică cum să gândească.

În maximum 500 de ani Pământul nu va mai exista

Potrivit lui Stephen Hawking, omenirea mai are la dispoziție între 200 și 500 de ani pentru a-și găsi o nouă casă. El crede că pericolele sunt foarte mari și ar trebui să ne gândim la un viitor pe o altă planetă.

De asemenea, el susține că astronauții ar trebui să ajungă pe Lună până în anul 2020, dar și pe Marte. Principalele motive pentru care acesta consideră că Pământul nu va mai rezista mult, sunt încălzirea globală și faptul că resursele planetei se consumă extrem de repede.

În plus, el amintește că pe o rază de 30 de ani lumină față de Pământ există 1000 de stele, iar dacă măcar 1% dintre acestea au planete asemănătoare cu Terra, avem șanse să ne salvăm de la extincție.

Citește și: