A murit Stephen Hawking, cel mai important om de știință din ultimii 50 de ani

A murit Stephen Hawking, cel mai important om de știință din ultimii 50 de ani

Stephen Hawking a murit astăzi după o luptă cu scleroză laterală amiotrofică ce a început în 1963. Marele om de știință avea 76 de ani.

A fost diagnosticat cu ALS în 1963 și ar fi trebui să moară câțiva ani mai târziu. Doctorii i-au spus la momentul respectiv că mai are doar doi ani de trăit. Din fericire pentru omenire, Stephen Hawking a depășit toate estimările pentru speranța de viață a oamenilor afectați de această boală ale căror efecte devin din ce în ce mai crunte odată cu trecerea timpului. Anunțul a fost făcut de familia sa.

,,Suntem profund îndurerați că tatăl nostru a murit astăzi. A fost un mare om de știință și o persoană extraordinară, a cărui muncă și moștenire vor dăinui pentru foarte mulți ani. Curajul și perseverența cu inteligența și umorul său au inspirat oameni de pe întreaga planetă. A spus odată că, nu ar fi nu știu ce univers, dacă nu ar găzdui oamenii pe care îi iubim. Îi vom simți lipsa pentru totdeauna.” Scrisoarea deschisă din partea copiilor săi a fost publicată de New York Times.

Stephen Hawking a murit: Viața și activitatea

Renumitul om de știință s-a născut la Oxford, în anul 1942, chiar în ziua de 8 ianuarie, când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei.

Viața lui Stephen Hawking în acea perioadă a fost una absolut firească, era fiul unui renumit biolog englez și și-a petrecut copilăria în compania celor două surori mai mici.

Ca un fapt inedit din viața lui Stephen Hawking, el a urmat timp de 3 ani cursurile școlii de fete din localitatea în care locuia. Școala respectivă permitea și băieților până în 10 ani să participe la cursuri. Stephen Hawking a fost un elev bun, însă nu unul excepțional.

Spre surprinderea apropiaților, Stephen Hawking nu numai că s-a căsătorit, dar a făcut și 3 copii împreună cu prima sa soție, în ciuda bolii grave de care suferea. Ulterior, el a divorțat de ea, după ce aceasta a început să aibă o aventură cu unul dintre prietenii și îngrijitorii omului de știință.

Viața lui Stephen Hawking a luat însă o turnură și mai surprinzătoare. Deși în scaun cu rotile, el a reușit să o cucerească pe cea care avea grijă de el și chiar s-a căsătorit cu ea în anul 1995.

Omul de știință a adus o contribuție importantă în domeniile de cercetare precum cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. A elaborat un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul Big Bang-ului și a mai întreprins studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.

Alexandru Puiu
Articol scris de
Alexandru Puiu
Comentarii
Alexandru Puiu
07:29 / 14.03.2018