23 apr. 2018 | 18:08

Arma hipersonică pe care America o vrea ca să se apere de Rusia și China

ACTUALITATE
Arma hipersonică pe care America o vrea ca să se apere de Rusia și China

Forțele Aeriene SUA și Lockheed Martin au semnat un contract de 928 milioane de dolari în vederea construirii unei rachete hipersonice cu care să poată confrunta Rusia și China, dacă va fi cazul.

Contractul presupune dezvoltarea design-ului, ingineriei, sistemelor de integrare, planurilor de logistică și a testelor, conform unei declarații de la Pentagon și Lockheed Martin.

Programul de construire a rachetei se numește Armă de Atac Convențională Hipersonică. „Este vorba de unul dintre cele două proiecte ale Forţelor Aeriene pentru accelerarea cercetării şi dezvoltării unor prototipuri hipersonice”, a declarat Ann Stefanek, un purtător de cuvânt al instituţiei, conform Air Force Magazine şi Defense News.

Stefanek a mai spus că nu poate oferi mai multe detalii

Mai există un program, cel numit Armă de Reacție Rapidă Lansată Aerian. În privința acestuia nu există date cu privire la nivelul de finanțare. Ambele rachete vor atinge viteze de cel puțin cinci ori mai mari decât viteza sunetului și vor putea fi lansate din avioane de vânătoare, dacă totul merge conform planurilor Pentagonului.

Între timp, Departamentul Apărării a spus că există o competiție foarte mare cu Rusia și China, deoarece ambele țări au anunțat deja că lucrează la proiecte similare. „Cel mai semnificativ avans al adversarilor noştri este dezvoltarea de către China a unui sistem destul de eficient pentru atacuri convenţionale rapide cu raze de acţiune de mii de kilometri”, a spus Michael Griffin în Comisia pentru Forţe Armate a Camerei Reprezentanţilor, potrivit Monitorul Apărării.

La începutul lui martie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia dezvoltă o rachetă care nu se sperie de sistemele americane antirachetă. „În Rusia, au fost dezvoltate vehicule fără pilot, care depăşesc viteza submarinelor şi torpilelor”, s-a lăudat Putin. „Este fantastic. Când URSS a dispărut, Rusia era în plină datorii, economia nu funcţiona şi «partenerii occidentali» au decis că Moscova nu poate fi luată în considerare”.