Miliardarul care vrea să fie ucis ca să trăiască veșnic e marketing ieftin

Miliardarul care vrea să fie ucis ca să trăiască veșnic e marketing ieftin

Unul dintre episodele din Black Mirror (San Junipero) s-ar putea să devină realitate. Dacă ai visat vreodată să îți conservi conștiința după moarte, un miliardar american a început să investească într-un startup care să îți poată oferi această posibilitate.

Ultima tehnologie de pe Silicon Valley care urmărește nemurirea, vrea să îți înghețe chimic creierul pentru a-ți păstra, atât neuronii și sinapsele, cât și amintirile stocate acolo. Există și deja un renume pe lista celor care s-ar pune la coadă: Sam Altman.

Cu o investiție de 10.000 de dolari, are încredere că startup-ul Nectome va fi capabil să îi păstreze creierul pentru câteva sute de ani, până când conținutul său va putea fi încărcat într-un calculator și, apoi, pe internet. Singurul dezavantaj este că acest proces îl va ucide. Cercetătorii susțin că, pentru a-ți conserva creierul, acesta trebuie să fie foarte „proaspăt”.

Gestul miliardarului pare unul eroic, ba chiar futurist și vizionar. El este însă directorul Y Combinator, un accelerator pentru startup-uri. Astfel, este foarte probabil să facă aceste afirmații doar pentru a atrage investitori. Deci, cel mai probabil acesta nu va merge până la capăt, ci are doar o idee stupidă de marketing, care pare să funcționeze. Deja, după cum vezi și în articolul de față, lumea vorbește de el. Până la urmă, orice tip de publicitate, bun sau rău, e tot publicitate.

Pe lângă cele 25 de persoane înscrise, compania a primit deja aproape un milion de dolari de la Institutul Național pentru Sănătate, pentru beneficiile acestei tehnologii care ajută la studierea creierului și a bolilor acestuia. Planul companiei este să pună pacientul sub anestezie, să îi umple corpul cu un cocktail, în timp ce acesta este încă în viață. Fondatorii susțin că procesul este 100% fatal.

[readmore]

Ca toate ideile despre conservare a creierului, nici Nectome nu are nicio idee despre cum să se asigure că mintea va rămâne intactă. Bine, e mai mult vorba de conștiință aici și cunoștințe. Oricum, n-are un plan clar despre cum va conserva totul.

Asta nu îl oprește pe Altman să spună că, datorită acestei tehnologii, creierul său va putea fi încărcat în cloud. Unii neurologi cred că Nectome nu va fi capabilă să livreze acest concept, care nu poate fi pus în practică cu ajutorul unui țesut înghețat. În 2016, o echipă de cercetători a reușit să păstreze fiecare neuron din creierul unui iepure, însă, mai mult ca sigur, va mai dura ceva timp până când tehnologia susținută de Altman va funcționa pe oameni.

Până când chiar vom avea ocazia să salvăm creierele unor oameni ca Stephen Hawking, poți aprecia acest tip de marketing.

Sursa: The Guardian