Shakey, robotul stângaci, este strămoșul inteligenței artificiale [VIDEO]

Shakey, robotul stângaci, este strămoșul inteligenței artificiale [VIDEO]

În ultima perioadă ne folosim tot mai mult de dispozitive cu inteligență artificială, dar de unde a început totul, care este strămoșul de seamă al acestor sisteme?

Ne e la îndemână să ne folosim de Siri, Alexa sau Google Home pentru a afla ultimele noutăți sau pentru a ne îndruma într-un loc anume, și nu ne deranjează nici posibilitatea de a conduce o mașină cu pilot automat, precum e cea de la Tesla, Ford sau General Motors. Pentru toate aceste minunății contemporane nu putem decât să-i mulțumim robotului Shakey- strămoșul sistemelor de inteligență artificială care astăzi sunt integrate în dispozitivele inteligente pe care le deții, potrivit Wired.

Bătrânul Shakey este primul robot autonom și inteligent. Acest și-a început cariera în 1966, la un deceniu după ce oamenii de știință au început să elaboreze teorii despre inteligența artificială, întrezărind posibilitatea de a crea ceva de o asemenea amploare. În acele zile, calculatoarele încă aveau dimensiunea unei camere întregi, iar, în același timp, roboții deja începeau să îndeplinească unele îndatoriri ale oamenilor, în fabrici. În acest moment au început și întrebările și îngrijorările de tipul: ne vor ajuta aceste tehnologii sau ne vor înlocui?

Această întrebare a persistat de-a lungul timpului, iar chiar și noi, în zilele noastre, avem de a face cu ea din ce în ce mai mult. Căci strănepoții lui Shakey și-au făcut apariția în cele mai ingenioase moduri și ne impresionează cu abilitățile de care dau dovadă. Însă vom vedea ce ne rezervă viitorul inteligenței artificiale și ce va însemna acest progres pentru rasa umană.