01 sept. 2018 | 08:00

Căștile audio pe care vrei să le iei cu tine pe orice cursă cu avionul

ACTUALITATE
Căștile audio pe care vrei să le iei cu tine pe orice cursă cu avionul
Florin Cașotă / Playtech

În cadrul IFA 2018, Sony a lansat mai multe produse, dar unul care mi-a atras atenția în mod special sunt căștile Sony WH-1000XM3, probabil cele mai bune căști cu noise canceling de pe piață.

Căștile audio WH-1000XM3 sunt a treia generație de căști noise canceling a Sony și aduc îmbunătățiri semnificative față de generația anterioară.

Cine a mai fost la târguri și convenții unde sunt sute de mii de oameni, cum este și IFA, știe cât de gălăgioase pot fi aceste lucruri. Drept urmare, efectul de uimire a fost și mai mare atunci când mi-am pus căștile WH-1000M3 pe urechi și aproape orice zgomot din jurul meu dispăruse. Este absolut impresionantă cantitate de sunet care este eliminată de căștile Sony.

Reducerea zgomotului de fundal este atât de eficientă datorită noului procesor pentru eliminarea sunetului numit QN1 Noise Concelling HD care ar trebui să fie de patru ori mai performant decât vechiul procesor aflat pe căștile 1000XM2. Eu le-am încercat de mai multe ori și senzația a fost aceeași de fiecare dată, parcă surzisem. Noul procesor nu numai că elimină zgomotul de fundal, dar și „ci contribuie și la generarea unei calități ridicate a sunetului, prin procesarea de semnal audio la 32 de biți și îmbinarea funcției de amplificare cu DAC”, potrivit Sony.

Totuși, nu pot fi niște căști audio adevărate dacă nu reproduc și un sunet de calitate. Am trecut printr-o duzină de melodiile de pe MP3-ul la care erau conectate (wireless) și am fost foarte fericit cu ceea ce am auzit. Sunetul este clar, distinct, vocile sunt calde și delimitate de instrumental. Responsabile de redarea sunetului sunt ddouă difuzoare de 40mm cu diafragmă din polimer din cristale lichide și pot reproduce o gamă de frecvențe până la 40 kHz. Am trecut prin mai multe genuri muzicale și am fost mulțumit de ceea ce am auzit, iar sunetul exterior era complet eliminat. O concluzie mai clară asupra calității sunetului nu o putem da decât după mai multe ore de utilizare.

La fel de impresionant este și autonomia foarte bună a căștilor. Cei de la Sony susțin 30 de ore de ascultare cu funcția de noise cancelling activată. Mai mult, pentru că s-a renunțat la microUSB pentru USB-C acum căștile se încarcă mult mai repede și doar 10 minute de încărcare ar trebui să-ți dea 5 ore de funcționare. Și chiar dacă uiți să le încarci cumva, WH-1000XM3 funcționează și pe fir.

Căștile nu sunt cu mult diferite față de modelele anterioare, dar și aici s-a umblat puțin. Sunt ceva mai ușoare (254 de grame), banda metalică care le unește este mai bine capitonată și cupele sunt mai moi. Toate astea înseamnă un comfort sporit și sunt curios să aflu cum se simt atunci când le porți pe un zbor transcontinental.

Căștile vor fi disponibile din septembrie și vor costa în jur de 380 de euro.