Cum ar putea fi create tratamente revoluționare pentru creier

Cum ar putea fi create tratamente revoluționare pentru creier

Un nou software ar putea ajuta cercetătorii și clinicienii să înțeleagă mai bine modul de funcționare a creierului și găsirea unor biomarkeri pentru anumite boli.

Creierul uman conține circa 90 de miliarde de neuroni, dar Stephanie Jones, profesor asociat la Universitatea Brown nu s-a lăsat intimidată de acest număr. Jones a lansat o versiune prietenoasă a unui instrument software.

Software-ul modelează circuitele neurale din straturile exterioare ale creierului, care produc activitatea electrică monitorizată prin tehnici neinvazive, cum ar fi electroencefalograma (EEG).

„Acest software este un instrument de dezvoltare și testare a ipotezelor pentru cercetători și clinicieni”, a declarat Jones, care speră ca instrumentul să fie transformator în medicină.

Cercetătoarea a spus că, în ciuda utilizării EEG în studiile clinice, activitatea electrică pe care tehnica o urmărește nu este un biomarker pentru alte afecțiuni, în afară de epilepsie.

Cu ajutorul noului software, EEG-ul ar putea fi folosit pentru a prescrie tratamente bazate pe noile cunoștințe. Astfel, pe baza funcționării circuitelor neurale ar putea fi definiți biomarkeri care să ducă la descoperirea altor tratamente. De asemenea, software-ul ar putea fi utilizat pentru a testa eficacitatea acestor noi tratamente.

Software-ul numit Human Neocortical Neurosolver este gratuit și include tutoriale care să-i ajute pe cercetători să-l folosească, pentru a înțelege atât funcția normală, cât și anomaliile creierului și pentru a face predicții despre circuitele neurale.

Cercetătorii pot încărca înregistrări EEG ale pacienților și apoi pot ajusta diferiți parametri ai circuitelor neurale pentru a explica datele pacientului. O versiunea anterioară a modelului a fost folosită pentru a identifica o cauză fundamentală a diferențelor în procesarea senzorială a copiilor cu autism.

Pe lângă funcția de dezvoltare a unor noi tratamente, Jones a mai precizat că software-ul va ajuta la avansarea nuroștiințelor.

Citește și:
Sursa: Futurity