De ce a picat sistemul de carduri Visa și cât de gravă a fost problema

De ce a picat sistemul de carduri Visa și cât de gravă a fost problema

În după-amiaza zilei de 1 iunie, sistemul Visa a trecut prin cea mai mare criză din ultimii ani. Asta a făcut ca plățile cu cardul să fie afectate în toată Europa. Acum compania explică ce s-a întâmplat.

Problemele sistemului Visa au făcut ca cele mai multe plăți online sau plăți contactless să eșueze. În unele cazuri retragerea de la bancomat a funcționat, de asemenea și plata cu PIN. Cert e că problemele n-au fost aceleași pentru toți. Unele magazine au spus că sistemul funcționează fără probleme pe când altele și-au informat clienții că nu pot plăti.

După miezul nopții, în noaptea zilei de 2 iunie, Visa a spus că problema a fost cauzată de o problemă hardware, nicidecum un atac informatic sau altceva similar. „Visa a avut o eroare de sistem hardware care a afectat utilizatori din Europa. Scopul nostru e să ne asigurăm că totul funcționează 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Am eșuat azi să respectăm asta. Însă posesorii cardurilor Visa își pot folosi cardurile la niveluri apropiate de cele normale”, se arată în mesajul remis presei.

Problemel au început să fie resimțite în jurul orei 16.30 (ora României) și au durat până aproape de miezul nopții. Cele mai afectate proceduri au fost plățile contactless și, într-o oarecare măsură, cele clasice cu PIN. Retragerile de la bancomate au funcționat ceva mai bine.

De ce problemele Visa, emitent de card bancar, afectează posesorii de carduri? Ei bine, conform informațiilor prezentate de companie, problema tehnică a afectat partea de autorizare esențială fiecărei tranzacții.

„Când încerci și plătești ceva, trimite un mesaj la Visa și Visa trimite un mesaj înapoi către aparat în care zice că e OK și totul trece în grija băncilor după [pentru transferul de bani]. Mesajul care trebuia să revină la aparat, acolo a fost problema”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei pentru The Guardian.

Citește și:
Sursa: The Guardian