Senzorul de amprentă care verifică dacă ești viu

Senzorul de amprentă care verifică dacă ești viu

Senzorii de amprentă au devenit din ce în ce mai avansați de-a lungul ultimilor ani, iar unul dintre aceștia ar putea chiar să verifice dacă ești viu înainte să-ți deblocheze telefonul.

Senzorii de amprentă de pe telefoane sunt extrem de utili dacă vrei securitate când îți blochezi smartphone-ul. După câțiva ani de evoluție, cea mai nouă modă în rândul tehnologiei o reprezintă senzorii de amprentă integrați în ecranele telefoanelor. Totuși, am putea fi martorii unei noi evoluții a senzorilor.

Cercetătorii de la Ulsan National Institute of Science and Technology, din Coreea de Sud, au descris într-o lucrare un senzor de amprentă transparent și flexibil, care poate detecta presiunea tactilă și temperatura pielii.

Pentru transparență, aceștia au folosit nanofibre și nanofire care formează electrozii necesari pentru a măsura curentul electric generat de degetul tău. Spre deosebire de clasicele nanotuburi de carbon, fibrele folosite aici sunt din argint.

Un strat suplimentar de securitate este oferit de către senzorul de temperatură, care detectează dacă a avut loc o apăsare cu degetul sau cu un obiect neanimat. Intervalul de temperaturi este între minimum 30 de grade și maximum 45 de grade Celsius. S-ar putea ca asta să fie o problemă, însă, dacă e frig afară și degetele îți sunt foarte reci.

Tehnologia curentă are însă potențialul de a le permite producătorilor să creeze suprafețe de senzor de amprentă mult mai mari pe ecranele telefoanelor. Astfel, nu vei mai fi limitat la un simplu loc, unde poate nu ajungi cu degetul din orice poziție ți-ai ține telefonul.

În eseul care descrie senzorul de amprentă, cercetătorii menționează că precizia acestuia e suficient de mare încât să satisfacă standardele FBI cu privire la extracția de amprente. O asemenea tehnologie capacitivă are posibilitatea de a fi adoptată de mulți producători de telefoane, datorită siguranței sporite.