15 oct. 2018 | 10:15

Șarpele-robot terifiant care poate urca oriunde fără știrea omului

ACTUALITATE
Șarpele-robot terifiant care poate urca oriunde fără știrea omului
technabob

Dacă nu îți plăceau șerpii înainte, acum s-ar putea să vrei să te muți pe altă planetă, pentru că oamenii de știință au creat un șarpe robot care poate urca eficient în locuri unde oamenii nu ar avea acces.

Șarpele care poate să se urce pe scări este creația cercetătorilor de la Kyoto University și de la University of Electro Communications. Invenția acestora a fost dezvăluită în cadrul IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems, o conferință a cărui motto este simplu: „Către o societate robotică”.

„Propunem o metodă de urcare a scărilor pentru un șarpe robot care are o formă de suprafață netedă”, au notat cercetătorii, potrivit CNET. „Am creat o ținută nouă pentru șarpe, folosind metoda design-ului de ținută, care configurează forma robotului șarpe prin conectarea de forme simple. Mișcarea de urcare este executată prin controlul de transfer și prin mișcarea corespunzătoare necesară să urce pe următoarea treaptă a scării”.

Spre deosebire de majoritatea roboților existenți, care fie au trăsături de om, fie de demon, fie sunt ceva fără formă și personalitate, robotul șarpe este lung, neted și negru și este controlat de la distanță cu ajutorul unui controller de Playstation și al unui PC, conform Popular Mechanics.

Acest robot ar putea fi însă foarte folositor, dacă treci peste faptul că seamănă cu un șarpe mare și rău. Spre exemplu, în urma unui dezastru natural, când echipele de salvare caută oameni printre dărâmături pentru a-i scoate de acolo sau pentru a le oferi truse de ajutor, șarpele ar putea să se strecoare mai ușor la victime și să le ofere ajutorul necesar.

Deși șarpele nu este rapid – încă – este suficient de bine croit pentru a se urca pe obstacole pe care orice șarpe le-ar putea găsi un fleac. Creatorii săi cred că robotul ar putea să fie extrem de eficient pentru a căra echipamente ce ar putea fi periculoase pentru oameni, după cum arată Interesting Engineering.