Rusia urăște acest film occidental pentru că are prea mult succes

Se pare că Rusia are o adevărată problemă cu filmul pentru familie „Paddington 2”. care urma să se lanseze în cinematografele rusești.

Cu o zi înainte de lansare, Ministerul Culturii din Rusia a amânat evenimentul pentru data de 1 februarie. Acest lucru a stârnit controverse și critici din partea Asociației Proprietarilor de Cinema din Rusia. În urma presiunilor, Ministerul Culturii a decis ca filmul să fie lansat pe 20 ianuarie.

Incidentul ar putea părea nesemnificativ, dar, pus în context, începe să prindă sens. Rusia a demarat un plan prin care dorește să extindă industria națională a filmului. Ei vor ca nouă din 10 filme să fie finanțate de guvern și să prezinte Rusia într-o lumină pozitivă. Cinematografia a ajuns să fie doar o altă modalitate prin care cetățenii sunt protejați de idealurile din vest care nu sunt în concordanță cu viziunea lui Putin.

Există o lege care permite Ministrului Culturii să amâne filmele străine, cum este cazul „Paddington 2”, dacă data de lansare coincide cu cea a unui film rusesc. Legea a fost emisă acum doi ani, pre vremea când ministrul culturii era Vladimir Medinsky. „Nu vom lupta pentru fiecare film [rusesc]”, a zis el pe atunci. „Vom stabili priorități financiare, politice sau ideologice”.

Totuși, planul Rusiei nu are în vizor doar filmele străine. În 2015, filmul „Leviathan”, produs de Andrei Zvyagintsev, a fost amânat de Ministrul Culturii, în pofida faptului că era un film rusesc despre ruși. Câștigase un Glob de Aur pentru cel mai bun film străin. Problema era tematica lui. Acțiunea urmărea bătălia unui bărbat cu birocrat local corupt. Inițial, Rusia a spus că va interzice complet filmele care defăimau cultura națională sau care subestimau ordinele constituționale. Ministrul Culturii a schimbat totuși această legislație, Curiozitatea imensă exprimată de public a condus, într-un final, la lansarea filmului.

Fostul ministru Medinsky a spus pe atunci că personajele care beau vodka „nu sunt ruși” și că filmele „umplute cu senzația de disperare și lipsă de speranță asupra existenței noastre nu ar trebui să fie finanțate din banii plătitorilor de taxe”. Ca răspuns, Zvyagintsev l-a cititat pentru The Guardian pe însuși Medinsky: „Să lăsăm toate florile să crească, dar le vom uda doar pe cele care ne plac”.

De data aceasta, amânarea lansării filmului „Paddington 2” nu a avut de a face cu conținutul. Ministrul Culturii a vrut să elimine competiția de box office pentru filmul „Scythian”, o dramă istorică care avea să aibă premiera pe 18 ianuarie. „Vom face totul în interesul industriei, a cinematografului rusesc, dar nu în interesele Hollywoodului„, a spus Medinsky, potrivit Interfax.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: