Rusia blochează cea mai importantă aplicație pentru securitatea ta

Rusia blochează cea mai importantă aplicație pentru securitatea ta
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
12:25 13.04.2018

Rusia a dus la capăt amenințărilor la adresa aplicației care îți permite să ai conversații private. Aceasta a fost blocată pe teritoriul țării.

Rusia a blochează Telegram, pentru că cei care dezvoltă aplicația n-au vrut să dea cheile de decriptare a conversațiilor. Astfel, rușii ar fi putut monitoriza orice conversație. Telegram a avea un termen limită pentru 4 aprilie pentru a preda cheile.

Compania a spus că modul în care a fost construit serviciul înseamnă că nu are acces la cheile de criptare ale clienților. Ceea ce e adevărat, dar asta nu a convins Rusia. Principala agenție de securitate a Rusiei, FSB, a declarat că dorește accesul la chei, astfel încât să poată citi mesajele și să prevină viitoarele atacuri teroriste din țară.

Roskomnadzor, autoritatea de reglementare mass-media, a declarat că Telegram nu a respectat cerințele legale ca „distribuitor de informații”. Pavel Chikov, avocatul companiei, a declarat că încercarea oficială de a opri utilizarea aplicației în Rusia a fost „neîntemeiată”. „Cerințele FSB de a asigura accesul la conversațiile private ale utilizatorilor sunt neconstituționale, nefondate, și nu pot fi îndeplinite din punct de vedere tehnic și legal”, a spus acesta.

Aplicația de mesagerie este utilizată pe scară largă în Rusia și în multe țări din Orientul Mijlociu. În 2018, Telegram a anunțat că are peste 200 de milioane de utilizatori activi.

Telegram, prin protocolul de criptare end-to-end, a popularizat securizarea conversațiilor. Între timp, Apple prin iMessage și Facebook prin WhatsApp (și într-o anumită măsură prin Messenger) au trecut la criptarea conversațiilor.

Popularitatea Telegram a crescut tocmai datorită accentului pus pe criptare. Compania nu poate vedea conversațiile, dar, într-adevăr, poate crea „uși” de acces. Dar dacă ar face asta, ar pierde fix în fața utilizatorilor, care n-ar mai avea încredere în produs.

Telegram a fost creată de Pavel Durov, omul care a creat și rețeaua socială VKotankte în Rusia. Cea din urmă este acum controlată de apropriați ai puterii din Rusia.

De ce vrea Rusia acces la Telegram

În iulie 2016, FSB a cerut de la Telegram să îi dea cheile de criptare. Ar fi fost folosite pe șase telefoane prin care au fost transmise mesaje. Telegram a refuzat și FSB a dat în judecată compania Telegram Messenger LLP (cu sediul în Londra). FSB a cerut și amendă: 14.000 de dolari.

Pe 20 martie, un judecător de la Curtea Supremă din Rusia a dat dreptate FSB în acest caz. Procesul intentat de Telegram, care reclama că serviciul face abuz de putere și n-are drepturile necesare, a fost respins.

Compania a spus că va face apel. Roskomnadzor, autoritatea din Rusia care supraveghează comunicațiile, a spus că dacă nu se conformează va fi blocată folosirea Telegram pe teritoriul Rusiei.

Cazul acesta a amintit de procesul prin care a trecut și Apple, când a refuzat să creeze o cale de acces pe iPhone pentru FBI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: BBC
Etichete: