De ce va folosi România, în premieră, un sistem de supraveghere special

De ce va folosi România, în premieră, un sistem de supraveghere special
Sursa foto: Screenshot din noul sezon al serialului Black Mirror.

România va găzdui în 2019 un summit la Sibiu. În pregătirea acestui eveniment important, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) testează un sistem de recunoaștere facială.

Oficiali europeni, prezenţi la Bucureşti în perioada 2-5 decembrie, au fost informaţi în legătură cu pregătirile derulate de SPP pentru summit-ul din mai 2019 de la Sibiu. Aceștia au primit asigurări că toate „posibilele ameninţări” din prezent sunt sub atenția ofiţerilor.

Delegaţia europeană a vizitat sediul SPP şi departamentele Serviciului. Pe listă a fost și Centrul de Pregătire, unde au fost prezentate măsurile luate din punctul de vedere al instruirii şi pregătirii.

Oficialii europeni au fost informaţi şi că experţii în securitate tehnică din cadrul SPP vor folosi sistemul de recunoaştere facială în timpul summit-ului. Este pentru prima dată când un astfel de sistem este implementat în timpul unui summit european.

Țările care găzduiesc organizaţii internaţionale au responsabilitatea să asigure securitatea acestor organizaţii şi a activităţilor întreprinse de acestea. De asemenea, au sarcina să asigure securitatea şi siguranţa deplasărilor delegaţilor care urmează să participe la activităţi.

Ţările gazdă trebuie să ia toate măsurile preventive şi de siguranţă faţă de organizaţiile internaţionale de pe teritoriul lor şi faţă de delegaţiile care vor veni cu ocazia diverselor evenimente la nivel înalt.

În contextul preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România, SPP trebuie să se preocupe de securitatea evenimentelor găzduite. Totodată, trebuie să furnizeze, în mod constant, analize despre nivelul de ameninţare şi să întreprindă verificări de securitate pentru toţi participanţii, străini sau de naţionalitate română, prezenţi la evenimente.

Pe durata evenimentelor găzduite de România, ca ţară deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE, SPP va colabora cu Departamentul de Siguranţă şi Securitate al Consiliului UE. Vizita de la începutul lunii decembrie a fost realizată de reprezentanţi ai Departamentului de Siguranţă şi Securitate al Consiliului UE.

România va prelua la 1 ianuarie 2019 Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Aceasta este asigurată în prezent de Austria.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Agerpres
Etichete: