România, analfabetă economic: câți români iau banii în plic

România, analfabetă economic: câți români iau banii în plic

România apare din nou într-un top care nu ne onorează. Banca Mondială a realizat un raport în care măsoară incluziunea financiară, iar datele ne arată că România este încă analfabetă din punct de vedere economic.

Serviciile financiare și digitalizarea pot ajuta ca persoanele să scape de sărăcie prin facilitarea la investiții în sănătate, educație sau afaceri.

De asemenea, serviciile financiare pot ajuta familiile în cazuri de urgență cum ar fi pierderea unui loc de muncă. Totuși, foarte mulți oameni de pe glob, inclusiv românii, încă se bazează pe cash pentru a supraviețui.

Un nou raport Global Findex realizat de Banca Mondială arată faptul că 42% din populația adultă din România este nebancarizată. Astfel, România este campionată în regiune la procentajului populației care își iau salariile în plic. În plus, o treime dintre pensionarii români își încasează pensia cash. În acest clasament ne sunt alături țări precum Rwanda, Paraguay, Panama, Moldova sau Nepal.

La nivel mondial, 69% din populația globului au un cont bancar, în creștere de la 62% cât era în 2014 și de la 51% cât era în 2011. Totuși, diferențele dintre bărbați și femei continuă să fie la fel de mari ca și în anii trecuți.

La nivel global, 65% dintre femei au acces la un cont bancar, în timp ce, în cazul bărbaților, procentul este de 72%. Această diferență de 7% rămâne neschimbată din 2011. Printre țările în care toți adulți au un cont bancar se numără: Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia și Suedia.

La nivel mondial, 1,7 miliarde de adulți nu au acces la servicii bancare, majoritatea fiind pe continentul african. Totuși, interesant este că în țările africane au crescut foarte mult plățile cu mobilul, iar companiile telecom care activează pe aceste teritorii au început să ofere servicii financiare celor care nu au posibilitatea să-și facă un cont bancar.

De ce este nevoie de conturi bancare și servicii financiare?

Există mai multe studii care demonstrează potențialul incluziei financiare a populației. De exemplu, unele studii au arătat că plățile și transferurile de bani realizate cu ajutorul telefoanelor mobile pot duce la îmbunătățirea veniturilor și, astfel, duce la reducerea sărăciei.

În Kenya, gospodăriile conduse de femei care au acces la servicii financiare pe mobil și-au crescut economiile cu o cincime și a redus sărăcia extremă cu 22%.

Un alt beneficiu al serviciilor financiare îl reprezintă ușurința de a transfera bani către prieteni și rude, dar și de a primi salariul la timp. De aici, deținătorii de conturi bancare pot realiza conturi de economii și pot chiar și să investească la bursă prin intermediul fondurilor mutuale.

Citește și: