Românul care a construit un motor de rachetă unicat

Românul care a construit un motor de rachetă unicat

Un român a construit un motor inedit pentru rachete spațiale. Inventatorii susțin că proiectul, prezentat într-o comună din Vâlcea, este primul de acest tip din lume.

Dumitru Popescu este responsabil pentru motorul care „propulsează” renumele oamenilor de știință din România. Acesta este originar din județul Vâlcea și locuiește de mai mulți ani în Statele Unite, unde conduce proiectul numit ARCA Space Corporation – corporație americană aerospațială care construiește aeronave și rachete spațiale.

Proiectul a fost prezentat într-o comună din apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea, în cadrul Zilei Porților Deschise ARCA România. Acesta reprezintă un parteneriat dintre compania din Statele Unite și un ONG cu același nume – Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) – care a fost înființat de Dumitru Popescu și alți pasionați din domeniu în 1999.

Prototipul motorului liniar a fost construit într-un timp record, mai precis într-o lună de zile și urmează să fie montat pe o rachetă Demonstrator 3. Prototipul „liniar aerospike” ar face racheta să atingă orbita într-o singură treaptă.

Oamenii de știință de la NASA și-au arătat și ei interesul pentru un astfel de proiect, la sfârșitul anilor ’90. În acea perioadă, s-au băgat patru miliarde de dolari în acel program, însă, în cele din urmă, a fost abandonat din rațiuni politice.

Dumitru Popescu este cel care a reluat ideea acestora și a pus-o în practică. „Va fi prima dată când va fi testat zborul unui motor de acest tip. Toată lumea așteaptă chestia asta de zeci de ani de zile. NASA a testat acest motor foarte mult, dar nu la sol”, a declarat inginerul român.

Tot el precizează că față de un motor clasic de rachetă, acesta oferă eficiență începând de la nivelul mării pe toată înălțimea traiectoriei, până în spațiu. „Este un motor de rachetă mult mai eficient și consumă în general cu până 30% mai puțin decât un motor clasic”, mai spune acesta. Motorul urmează să fie testat luna aceasta și lansat până la sfârșitul anului.

Sursa: Adevărul