VIDEO Robotul care te scapă de ”meșterii” și ”doreii” montatori de rigips

Una dintre cele mai mari probleme pe care le poți avea atunci când renovezi sau când îți faci o casă e lipsa meseriașilor, însă un robot te-ar putea scăpa de asta.

Cei de la Advanced Industrial Science and Technology Institute, din Japonia, au reușit să creeze un robot care amenință munca celor pe care-i angajezi să-ți renoveze casa. Din fericire, pe măsură ce mai toți profesioniștii au plecat din țară, iar cei rămași mai ”gustă” ceva după masă, mai sparg o placă de gresie sau îți mai pleacă acasă cu ceva, un astfel de robot ar putea fi mană cerească.

HRP-5P e un robot umanoid care se poate descurca în mai multe scenarii; prototipul folosește mai multe tehnologii, între care detectarea mediului, recunoașterea obiectelor și planificarea mișcărilor pentru a instala plăci de rigips. E chiar capabil să le și prindă cu șuruburi, ajutat de o șurubelniță.

Designul nu oferă cea mai mare libertate de mișcare, dar numeroasele articulații compensează și îl ajută pe HRP-5P să facă mișcări imposibile oamenilor.

Robotul e unul metodic și destul de lent, deoarece face pași mici și se comportă destul de preventiv. Totuși, potențialul unui asemenea robot e imens, mai ales că poate fi ”învățat” să lucreze și la avioane sau la vapoare.

În Japonia, însă, un asemenea robot montator de rigips apare pe fundalul unei alte probleme: țara se confruntă cu o populație din ce în ce mai îmbătrânită și cu o lipsă din în ce mai mare a oamenilor capabili de astfel de munci.

Roboții precum HRP-5P sunt creați pentru a rezolva astfel de deficiențe de personal, iar asta o spun chiar creatorii umanoidului. Aplicațiile sale la scară mondială nu ar fi de neglijat, deoarece multe țări dezvoltate încep să se confrunte cu aceeași problemă.

Citește și:
Etichete: