Robotul care ne va ajuta să nu mai pierdem apă potabilă

Robotul care ne va ajuta să nu mai pierdem apă potabilă

Un tânăr inginer s-a inspirat din copilăria sa pentru a crea un robot care să rezolve o problemă care ne afectează pe toți, chiar dacă nu ne dăm seama – pierderile de apă potabilă.

Când inginerul You Wu, în vârstă de 28 de ani, copilărea în China, autoritățile obișnuiau să oprească apă pentru jumătate de zi în fiecare săptămână, pentru a o conserva. Acest lucru l-a făcut pe Wu să devină interesat de puținătatea apei, subiect pe care a ales să îl studieze în detaliu după ce s-a mutat în Statele Unite ale Americii în urmă cu 10 ani.

Wu a absolvit Massachusetts Institute of Technology și a realizat un robot care găsește scurgerile din țevile cu apă. Pe măsură ce robotul se mișcă odată cu apa dintr-o țeavă, brațele sale ating țeava și sesizează forțele de aspirație cauzate de scurgeri, după cum a explicat inginerul. Lui Wu i-au luat cinci ani pentru a crea un prototip funcțional. Versiunea actuală a robotului se numește Lighthouse și a fost lansată în ianuarie, la puțin timp după ce Wu a apărut în lista „30 uner 30” de la Forbes.

Conform statisticilor de la The American Society of Civil Engineers, în fiecare an se pierd 7,5 trilioane de litri de apă potabilă în SUA din cauza scurgerilor accidentale. Mai mult, zilnic cam 20% din apa potabilă se pierde la nivel mondial, conform statisticilor de la WatchTower Robotics, afacerea condusă de Wu și prietenul său din facultate, Tyler Mantel.

Momentan, scurgerile din țevi sunt depistate cu ajutorul metodelor tradiționale, bazate pe sunetele produse de vibrațiile țevilor și de reducerea presiunii. În orașe, metodele tradiționale nu funcționează excepțional, din cauza zgomotului excesiv. Robotul lui Wu poate însă să inspecteze țevile de apă fără să întrerupă cursul acesteia. A fost testat în Arabia Saudită, Virginia și Marea Britanie.

„Țelul meu final este să pun aceste metode robotice în mâinile tehnicienilor în domeniu din fiecare oraș din lume, astfel încât fiecare oraș din lume să aibă pierderi mai puțin de apă din cauza scurgerilor și să sprijine creșterea populației”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: