Robotul care a predat un curs despre război îți arată ce ne rezervă viitorul

Robotul care a predat un curs despre război îți arată ce ne rezervă viitorul

Pe fondul temerii că roboții iau locuri de muncă, un robot – denumit Bina48 – a predat în sistemul universitar. Asta după ce a absolvit un curs la aceeași universitate.

Experimentul cu Bina48 s-a derulat la Academia Militară de la West Point și a urmărit să determine dacă un sistem bazat pe inteligență artificială (AI) poate fi un model educațional liberal. William Barry, profesor la West Point, a co-predat alături de Bina48 în ultimii ani.

Bina48, ca profesor, a co-predat la două sesiuni de introducere în etica filosofie. Cursul cuprinde raționamentul etic, teoria războiului îndreptățit și folosirea inteligenței artificiale în societate. Cursul a fost susținut în fața a 100 de studenți printre care a fost și Scott Parsons, maior și profesor asistent la West Point.

„Am cerut să nu fie conectată la internet, deoarece putea apela foarte ușor la Wikipedia sau la Enciclopedia Stanford pentru Filosofie. Ne-am dorit să funcționează doar pe baza algoritmului”, a declarat Barry. Iar acel algoritm a fost cel mai important.

În pregătirea cursului, dezvoltatori AI au alimentat robotul Bina48 cu informații despre teoria războiului și filosofia politică, alături de planul de lecții al lui Barry și curricula pe care el o folosește, a notat HotNews.

„Înainte de curs, au crezut că ar putea fi prea superficială sau să fie doar de divertisment. Au fost impresionați, pentru că [robotul] a fost capabil să răspundă la întrebări și să răspundă ținând cont de nuanțele întrebărilor. Partea interesantă a fost că [studenții] își luau notițe”, a declarat Barry pentru Axios.

În 2017, Bina48 a participat la West Point la o dezbatere despre folosirea armelor non-letale în război.

Într-o notă de fapt divers, dacă Bina48 e începutul Skynet, sistemul din seria de filme Terminator, atunci cei de la West Point tocmai au „educat-o” ce să facă în război și cum să domine omenirea. Sau, deocamdată, au învățat-o doar cum să fie un profesor care atrage atenția.

Sursa: Axios