Rețelele 5G sunt mai aproape cu acest modem de la Samsung

Rețelele 5G sunt mai aproape cu acest modem de la Samsung

Samsung are deja câțiva ani de experiență în realizarea de modem-uri pentru terminalele din portofoliu. Din acest motiv, lansarea primului modem de pe piață compatibil cu rețelele 5G nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră.

Toate terminalele de vârf ale sud coreenilor ascund la interior modemuri proprietare. Galaxy S9, Galaxy S9 Plus și Galaxy Note 9 utilizează un modem Samsung incorporat în Exynos 9810. Foarte similar cu acela este și modemul Exynos 5100, cu mențiunea că e primul ce oferă suport pentru comunicații pe noile frecvențe 5G.

În mod previzibil, modemul Exynos 5100 este compatibil înapoi cu rețelele de comunicații 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA, TD-SCDMA, HSPA și 4G LTE folosind un singur chipset fizic. Diferența vine din faptul că include suportul pentru rețele 5G în spectrul de sub 6 GHz și mmWave definit de 3GPP (3rd Generation Partnership Project).

În condiții ideale, asta înseamnă că poate oferi viteze teoretice de transfer de până la 2 Gbps în sub-6 GHz și până la 6 Gbps în mmWave. Ca referință, valorile cu pricina sunt de 1,7 ori mai mari, respectiv de 5 ori mai mari, comparativ cu viteza maximă pe care ai fi putut vreodată să o obții pe 4G LTE.

În majoritatea circumstanțelor, lansarea unui modem de mobile nu reprezintă o știre atât de relevantă. Nu de alta, dar pe tehnologii identice, aproape toate au performanțe similare, iar dacă există diferențe semnificative de performanță, vin din restul configurației gadgetului, din procesor și memorie RAM.

Primul modem compatibil cu 5G al celor de la Samsung este însă un pas important spre eficientizarea comunicațiilor mobile și facilitarea adopției la scară largă a echipamentelor din Internet of Things și a fluxurilor video ultra HD în deplasare, pe mobile. Există și numeroase proiecte de inteligență artificială care ar avea de câștigat din acest avans tehnologic.

Oficialii Samsung au promis că vor integra noile modem-uri în telefoane înainte de încheierea acestui an.