De ce dai muzica mai încet când te apuci să-ți parchezi mașina

De ce dai muzica mai încet când te apuci să-ți parchezi mașina

Probabil că te-ai întâlnit cu situația în care atunci când încerci să parchezi și reduci volumul radioului. Ei bine, asta chiar te-ar putea ajuta să te concentrezi mai bine.

Știi vorba aia: „Faceți liniște că sa văd mai bine”. Ei bine, instinctul de a reduce volumul radioului sau să-i faci pe cei din mașină să tacă atunci când vrei să te concentrezi  nu este doar un gest inutil, ci chiar ar putea fi benefic.

Cercetătorii suedezi au găsit că atunci când oamenii se concentrează pe ceva vizual (cum este condusul, parcarea mașinii etc.), reacția nervilor auditivi, cei care-ți permit să auzi, scade. Asta înseamnă că, de fapt, creierul tău „reduce” abilitatea de a auzi pentru ca sunetul sau muzica să nu-ți distragă atenția de la ceea ce faci, este de părere cercetătorul Patrik Sörqvist. Creierul tău prioritizează sarcinile pentru a te putea ajuta să le duci la bun sfârșit cu succes.

Atunci când conduci drept pe o autostradă nu ai nicio problemă în a merge foarte repede și a asculta muzică la un volum ridicat, dar atunci când te afli într-un oraș străin sau aglomerat reduci muzica pentru a te putea concentra mai bine la ceea ce faci.

Dacă muzica din fundal nu te deranjează atunci când trebuie să te concentrezi atunci înseamnă că ai un creier eficient ce este capabil să oprească zgomotele de fundal. Sau poate, pur și simplu, ești atât de obișnuit cu astfel de sarcini, încât au devenit automate.

Totuși, dacă vezi că atenția îți este furată de alte sunete, de muzică sau de conversații zgomotoase atunci când vrei să te concentrezi pe ceva vizual atunci ar fi bine să reduci zgomotul, fie izolându-te, fie reducând zgomotul de fundal.

Considerând toate aceste lucruri, nu ar mai trebui să râzi de prietenii tăi care reduc volumul radioului pentru a putea vedea mai bine pe drum sau pentru a putea nimeri parcarea aia cu spatele sau din lateral.

Sursa: Men's Health
Etichete: