05 feb. 2018 | 14:02

Cel mai longeviv record mondial la jocuri video, anulat după 35 de ani

ACTUALITATE
Cel mai longeviv record mondial la jocuri video, anulat după 35 de ani

Un record mondial recunoscut încă de acum 35 de ani a fost anulat recent, din cauza unor suspiciuni de fraudă confirmate recent.

Recorduri mondiale găsești în mai toate domeniile, iar jocurile video nu pot face excepție. O mulțime de jocuri îți oferă posibilitatea de a obține scoruri sau timpi record, iar mulți jucători de top se înghesuie să ajungă pe locul întâi în clasamente.

Cam așa arată și cazul lui Todd Rogers, care în 1982 ar fi stabilit un record mondial în jocul Dragster, pentru Atari 2600. Acesta ar fi obținut un timp de 5,51 secunde, timp care a rămas neclintit de-a lungul deceniilor. În 2017, au apărut suspiciuni asupra timpului, iar după o analiză de durată, scorul lui Rogers a dispărut de la Twin Galaxies, o organizație care se ocupă de scoruri și timpi record în jocuri.

Jocul Dragster, apărut acum 36 de ani, presupune să conduci un dragster și să treci linia de sosire cât mai repede. O cursă poate să dureze de la câteva secunde la mai bine de un minut. În Cartea Recordurilor, Todd Rogers era recunoscut ca având cel mai longeviv record pentru un joc video. Scorul său a stat pe prima poziție a clasamentelor Twin Galaxies ani la rând, însă întrebările altor jucători au adus suspiciuni.

Eric Koziel a susținut anul trecut că jocul nu ar putea permite un timp mai rapid de 5,57 secunde; acesta a obținut acest timp într-o cursă optimizată pentru performanță. Ulterior acestei curse, mai mulți jucători au încercat să atingă acest timp fără unelte adiționale, iar până acum 13 persoane au ajuns la 5,57.

Chiar și testele interne efectuate de Activision în anii ’80 arată că un timp optim teoretic ar fi de 5,54 secunde, ceea ce face timpul de 5,51 secunde improbabil.

Designerul jocului, David Crane, este de părere că Rogers nu ar fi un trișor. Chiar și după prezentarea noilor dovezi, Crane e de părere că un timp de 5,51 secunde ar fi posibil, dincolo de rezultatele obținute în cadrul testelor interne. Acesta mărturisește că nu de puține ori i s-a întâmplat să creadă că a descoperit cea mai bună metodă de a câștiga un joc, doar ca să fie ”dovedit” de adolescenți care au găsit abordări noi.