Filmul din 2018 în care poți vedea cel mai realist răufăcător

Filmul din 2018 în care poți vedea cel mai realist răufăcător

În cel mai nou film din seria Incredibles, răufăcătorul schimbă regulile pe care le cunoșteam. El nu mai este acel rău fizic și iminent, ci unul mai subtil, dar poate mai periculos.

După ce Thanos ne-a convins că mai rău de atât nu se poate în materia intențiilor răufăcătorilor, Screenslaver din „Incredibles 2” este aici să ne arate un rău mult mai apropiat de ceea ce cunoaștem noi. Screenslaver hipnotizează oamenii prin ecranele TV. Sună cunoscut?

Într-o anumită scenă, Screenslaver are un monolog în care descrie, în mod ironic, exact ceea ce oferă filmul „Incredibles 2”, dar și alte filme cu supereroi. „Supereroii sunt parte dintr-o dorință lipsită de creier de a înlocui experiența adevărată cu simularea”, spune el.

„Fiecare experiență cu însemnătate trebuie să fie împachetată și livrată către voi, ca voi să priviți de la distanță și să rămăneți consumatorii mereu la adăpost și mereu flămânzi”.

Arareori se întâmplă ca filmele (și în general enetertainmentul de pe marile și micile ecrane) să prezinte propriile erori și pericole. În cel mai bun caz – iar asta spune multe – răul atașat de ecrane apare în filme precum „Poltergeist”, unde spiritele intră în televizor, sau în „The Ring”, cu caseta demonică, sau chiar în „A Clockwork’s Orange, care ne arată o tehnică de tortură în care oamenii sunt forțați să se uite la un ecran.

Totuși, răul mai subtil al televizorului nu a fost cu adevărat adresat până acum. În filmele cu supereroi, bătăliile se poartă într-un loc fizic, cu ajutorul superputerilor și a armelor. Dar în lumea reală, amenințările sunt din ce în ce mai puțin materiale – fenomenul de fake news, propaganda de pe rețelele de socializare, trolli, hackerii și virușii sunt doar câteva dintre ele.

În realitate, nicio armă SF nu poate combate aceste amenințări – iar faptul că un film dedicat genului cu supereroi admite acest lucru este o premieră bine-venită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Guardian