De ce ONU cere schimbarea de urgență a sistemelor economice

De ce ONU cere schimbarea de urgență a sistemelor economice

Pământul nu este în cea mai bună formă. Studiu după studiu avertizează că am depășit limitele fizice pe care lumea în care trăim le poate susține.

De la temperaturile în creștere care provoacă adevărate dezastre – inclusiv recorduri de secetă și incendii fără precedent – la oceanele sufocate de plastic și distrugerea ecosistemelor, este dureros de clar că panta pe care ne îndreptăm este una descendentă. În ciuda acestor lucruri, majoritatea guvernelor așteaptă ca efectele să aibă un impact economic, înainte de a lua măsuri.

Pentru a schimba acest parcurs îngrijorător, Raportul cu privire la dezvoltarea durabilă globală din 2019 al Organizației Națiunilor Unite (ONU) sugerează că trebuie să luăm în considerare schimbarea drastică a sistemelor economice.

„Modelele economice care influențează luarea deciziilor politice în țările bogate ignoră aproape complet dimensiunile materiale și energetice ale economiei”, au scris cercetătorii în raport.

Aceștia au spus că economiile au consumat capacitatea ecosistemelor planetare de a gestiona deșeurile generate de utilizarea energiei și a materialelor. Cu alte cuvinte, poate a venit timpul să acceptăm că nu putem susține o creștere economică nesfârșită pe o planetă cu resurse finite.

Acest capitol al raportului, legat de transformarea economiei, a fost scris de cercetători din domeniile mediului, cum ar fi Jussi Eronen de la Universitatea din Helsinki, dar și cercetători economici și din domeniul filosofiei.

Nu numai că am ajuns în punctul în care utilizarea terenului, apei și a atmosferei ca pe o groapă uriașă de gunoi nu mai este viabilă, ci raportul avertizează că sistemele economice actuale măresc prăpastia dintre bogați și săraci.

De fapt, datele arată că această urmărire a creșterii economice din națiunile bogate nu continuă să îmbunătățească bunăstarea oamenilor. Totuși, ideea de a schimba sistemele economice pentru a ne încadra în limitele fizice ale realității este una controversată și nu este ceva ce mulți vor fi dispuși să discute, mai ales atunci când liderii unor națiuni bogate precum Statele Unite și Australia neagă în mod deschis schimbările climatice.