De ce oamenii răcesc mult mai ușor când este frig afară

De ce oamenii răcesc mult mai ușor când este frig afară

De ce răcim mai ușor la frig este o întrebare pe care ne-o punem în fiecare an – iar acum revine, mai ales că iarna și-a reintrat în forțe fix când ne era lumea mai dragă.

De când eram mici, eram obișnuiți să ni se spună să ne îmbrăcăm gros când ieșim afară, pentru a nu răci. Am crescut cu ideea că frigul este cel care aduce răcelile și gripa cele mai îngrozitoare. Dar cât de mult adevăr este în această credință populară?

Multe studii au arătat că temperaturile joase nu măresc șansele de a răci. Cu toate astea, sezonul gripei coincide cumva cu anotimpurile răcoroase, precum toamna și iarna.

Ideea că răcim mai ușor când e frig este veche. În primul rând, cuvântul „gripă” (în engleză: „influenza”) vine dintr-o frază italiană, „influenza di freddo”, adică „influența frigului”. În emisfera nordică, în care ne aflăm noi, acest sezon al gripei începe în noiembrie și se termină în martie.

Există mai mulți factori care determină creșterea posibilității de a ne infecta cu gripă când afară este frig. Unul din aceștia ar fi faptul că oamenii stau mai mult în interior în timpul anotimpurilor reci. Astfel, contactul apropiat și constant dintre oameni face posibilă răspândirea virușilor mult mai ușoară. De asemenea, epidemiile de răceală și gripă au loc cel mai adesea când copiii se întorc la școală, unde interacționează mai mult cu alți copii infectați.

Totuși, partea cea mai interesantă a misterului cu frigul și gripa este felul în care virusul gripal reacționează la temperaturi diferite. Virusul este stabil la temperaturi mici (ideal de 5 grade celsius). La temperaturi mai mari, își pierde din stabilitate. La 30 de grade, posibilitatea de a fi transmis este aproape nulă.

Așadar, răcelile minore pot fi la fel de bine transmise și vara, și iarna. Gripa este însă o altă poveste. Șansele de a te infecta cu virusul gripal sunt mult mai mari iarna, ceea ce explică numărul ridicat de cazuri de gripă din ultima perioadă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: