03 apr. 2018 | 21:00

Țara în care publicarea de știri false se pedepsește cu șase ani de închisoare

ACTUALITATE
Țara în care publicarea de știri false se pedepsește cu șase ani de închisoare

Volumul foarte mare de știri false de pe internet reprezintă cea mai importantă problemă a secolului 21, dar există câteva țări care încearcă să rezolve problema.

În Malaezia, de câteva săptămâni, s-a dezbătut un proiect de lege referitor la pedepsirea celor care publică sau promovează știri false sau parțial false. Între timp, respectivul proiect a fost aprobat și va întra în vigoare în viitorul apropiat.

Nu contează dacă ești angajat la o publicație online sau ești doar un cetățean obișnuit care publică foarte mult conținut pe rețele sociale. Atâta timp cât îți petreci timpul răspândind informații false, riști să să întâmpini foarte multe probleme dacă te afli în Malaezia.

Mai mult decât atât, parlamentul speră să penalizeze și cetățenii altor țări care publică știri false în aceeași măsură, dacă informațiile răspândite au legătură cu Malaezia sau cetățenii țării.

Din start, riști să fii amendat cu 123.000 de dolari. În funcție de gravitatea faptei, la amendă se va adăuga o sentință de până la șase ani de închisoare. În proiectul inițial, durata de încarcerare era de 10 ani, dar parlamentul se pare că a optat pentru o variantă un pic mai blândă.

Intitulată simplu Anti Fake News Bill, noua lege a fost propusă de Primul Ministru Najib Razak. Cei care s-au opus proiectului au afirmat că aceasta reprezintă doar cea mai nouă soluție găsită de Razak pentru a cenzura publicațiile care detaliază implicarea sa într-un scandal de corupție cu pagube de câteva miliarde de dolari.

Conform celor de Reuters, cazurile referitoare la știri false vor fi judecate într-un set de tribunaluri independente care nu au legătură cu tribunalurile tradiționale. Conform legii care urmează să intre în vigoare, știrile false sunt definite ca ”știri, informații, date sau rapoarte care sunt în totalitate sau parțial false.” Știrile false pot fi în format scris, video sau audio.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele