PSD a dat cuvântul lunii august. Cum a ajuns „mu*e PSD” un mesaj viral

PSD a dat cuvântul lunii august. Cum a ajuns „mu*e PSD” un mesaj viral

Dexonline revine cu un cuvânt viral pentru august. După ce Tudorel Toader, ministrul Justiției, a fost „marioneta” lunii iulie, PSD e în centrul atenției în august.

În iulie, un român a devenit celebru pe internet, pentru că a intrat în România cu o mașină al cărei număr de înmatriculare era „MUIEPSD”. În aceeași lună, Poliția a ajuns să-i deschidă dosar penal și să-i rețină permisul de conducere. A fost momentul în care mesajul acesta anti-PSD s-a răspândit ca focul.

La momentul reținerii permisului, Poliția Rutieră a spus că autoritățile suedeze (Biroul Interpol Stockholm) au trimis o informare în care arată că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul național al Suediei. Cazul a fost demontat rapid întâi prin legislația europeană, apoi printr-o lege ONU.

La începutul lunii august, Poliția a propus Parchetului clasarea acestui dosar, iar șeful Poliției a cerut și anchetarea unor subordonați care au comunicat defectuos și contradictoriu acest caz.

Referitor la modul eronat în care Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenției de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliției Române a dispus deja declanșarea unor verificări, la finalul cărora vor fi luate măsurile legale care se impun și vor fi aduse, de îndată, la cunoștința opiniei publice.

cuvantul lunii august dexonline

Acum, mesajul „muie PSD” a dat cuvântul lunii august pe Dexonline. Sigur, e și explicat pentru cei care nu știu ce înseamnă și se opresc doar la sensul jignitor.

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

După protestul din 10 august, va fi interesant de văzut ce cuvânt mai inspiră PSD în septembrie.