16 iul. 2018 | 17:30

Tudorel Toader, „marioneta” lunii. Gluma virală făcută de Dexonline

Generalist
Tudorel Toader, „marioneta” lunii. Gluma virală făcută de Dexonline

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a ajuns subiect de ironii pe Dexonline. Cuvântul lunii este „marionetă”, iar Toader e subiectul ilustrației.

Dexonline și-a publicat subiectul lunii: marionetă. Oficial, înseamnă: „păpușă sau figurină acționată de o persoană (cu ajutorul unor sfori) spre a interpreta diferite roluri în teatrul de păpuși; fantoșă. Fig. Persoană care execută orbește ceea ce i se cere”. Aici intervine imaginea lui Tudorel Toader.

Cuvântul lunii pe Dexonline este însoțit de o animație cu ministrul Justiției cum este „acționat” prin sfori de alții.

Tudorel Toader ministrul justitiei gluma Dexonline

Trimiterea la Tudorel Toader vine pe fondul revocării lui Kovesi de la șefia DNA. Ministrul Justiției a prezentat în februarie un raport de 36 de pagini în 20 de puncte, care acoperă perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care i le-a imputat şefei DNA. Tudorel Toader a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13, DNA şi-a atribuit o competenţă pe care în fapt nu o are.

În iunie 2018, Curtea Constituțională a României i-a cerut lui Klaus Iohannis s-o revoce pe Kovesi. Motivarea deciziei a avut 133 de pagini, iar șase dintre cei nouă magistraţi au susținut că preşedintele României a încălcat Constituţia prin refuzul de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi. În acelaşi document de 133 de pagini ceilalţi trei judecători au interpretat Constituţia diametral opus şi au concluzionat că şeful statului a acţionat legal.

Pe 9 iulie 2018, Iohannis a demis-o pe Kovesi. Gluma cu Toader vine însă și pe fondul apartenenței lui. El este ministru din partea ALDE, partidul care face coaliție la guvernare cu PSD. Totodată, este considerat un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu.

În perioada mai 2013 – iulie 2018, sub conducerea lui Kovesi, DNA a condamnat definitiv 37 de demnitari cu diverse poziții în stat. Dintre aceștia, nouă au fost miniștri sau foști miniștri, 21 au ocupat poziția de deputați, șase au fost senatori, iar unul dintre ei a fost membru al Parlamentului European.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii cinci ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu” a fost concluzia raportului DNA.