Cum au ajuns calculatoarele să poată să se certe cu tine

Cum au ajuns calculatoarele să poată să se certe cu tine

Calculatoarele au ajuns în punctul în care pot dezbate diverse subiecte cu tine, iar acesta e doar ultimul dintre progresele făcute de inteligența artificială.

Programele care procesează limbajul au evoluat mult în ultimii ani și pot face mai multe decât să-ți spună prognoza meteo. Companiile ca IBM lucrează din greu la sisteme avansate, iar Project Debater este unul din ele. Acesta a fost testat, în premieră, la începutul săptămânii și reprezintă un efort de șase ani de lucru.

Project Debater s-a luat la discuții cu doi studenți israelieni, campioni la dezbateri. În fiecare rundă, de câte 20 de minute, calculatorul a dezbătut problema guvernelor care ar trebui să sponsorizeze explorarea spațială, dar și faptul că telemedicina ar trebui folosită la scară mai largă.

Debater a reușit să fie considerat mai informativ decât oamenii care au participat la dezbateri, conform voturilor informale ale audienței, compusă și din jurnaliști și membri IBM. Deși nu are nevoie de medicină, calculatorul a reușit să convingă mai mulți membri ai publicului decât oponenții umani.

Strategia inteligenței artificiale e construită în jurul a două componente principale. Pe de-o parte, acesta poate căuta diverse citate pentru a-și susține argumentele, datorită unei baze de date cu sute de milioane de documente. Pe de altă parte, acesta are o bază de date proprie cu argumente și chiar cu glume, pe care le poate servi la momentul potrivit.

Debater nu e încă perfect, are probleme când vine vorba de contra-argumentare și i-au scăpat câteva replici venite din partea oponenților. Totuși, performanțele calculatorului sugerează că tehnologia ar putea ajunge și la publicul larg, fie datorită IBM, fie datorită altora.

Compania are de gând să lucreze în continuare la această inteligență artificială pentru a cerceta mai bine capacitățile acesteia.

Citește și:
Sursa: wired.com