09 iul. 2018 | 17:25

Cel mai vechi film cu supereroi are mai mulți ani decât ai crede

ACTUALITATE
Cel mai vechi film cu supereroi are mai mulți ani decât ai crede

Primul film bazat pe unul dintre personajele Marvel/DC a fost Batman: The Movie și a apărut în 1966, însă cel mai vechi film cu supereroi este mult mai vechi decât atât.

În anii 40′ – 50′, personaje precum Batman, Superman și Captain America aveau deja câteva seriale, iar mai devreme decât atât, în 1920 a apărut primul film Zorro. Cu toate acestea, primul film cu supereroi este mai vechi decât toate cele de mai sus.

Acesta a apărut în 1916 și îl are ca personaj principal pe Judex – un erou uitat de multă vreme, care i-a dat și numele filmului serial.

Serialul cinematografic sau filmul serial este un tip de film de lung metraj, care era prezentat în cinematografe de-a lungul mai multor segmente. Acestea erau numite episoade sau capitole și, de cele mai multe ori, erau scurte.

Judex a fost regizat de Louis Feuillade, care la acea vreme era deja cunoscut pentru producțiile sale precum  Fantômas (1913) și Les Vampires (1915). Ambele filme prezentau criminali misterioși care aveau superputeri.

Feuillade a fost criticat pentru glorificarea răufăcătorilor, astfel a decis să creeze un film similar care să aibă, însă, un protagonist erou. Rezultatul a fost Judex, latinescul pentru judecător.

Judex nu avea superputeri, dar era persoana care apăra nevinovații, în timp ce își păstra identitatea secretă. Personajul începe să semene și mai tare cu cel din zilele noastre, deoarece purta o mantie neagră și o pălărie cu margini largi.

Acesta folosea gadget-uri high-tech (în 1916), pentru a se lupta cu răufăcătorii, iar ascunzătoarea lui secretă se afla sub cavernele unui castel. Cu alte cuvinte era Batman, cu 23 de ani înainte ca acesta să fie creat.

Rolul lui Judex a fost interpretat de actorul René Cresté. Numele real al lui Judex era Jacques de Tremeuse, iar familia sa a fost distrusă de un anume bancher Favraux (Louis Leubas). Intriga filmului începe după sinuciderea tatălui lui Judex, când mama sa îl pune pe el și pe fratele său să jure că își vor răzbuna tatăl.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre începuturile filmelor cu supereroi, poți să vizionezi pelicula pe YouTube.