Nu mai visați la supremația mașinilor electrice, pentru că nu se va întâmpla prea curând

Nu mai visați la supremația mașinilor electrice, pentru că nu se va întâmpla prea curând
Octavian Palade
Octavian Palade
10:44 29.12.2015

În 2015, am vorbit, și noi și producătorii, destul de mult despre mașinile electrice sau cele care folosesc combustibili alternativi. Totuși, un studiu arată că aceste automobile nu le vor înlocui pe cele pe bază de combustibili fosili prea curând. 

Mașinile se numără printre cele mai mari surse de poluare și, având în vedere vremea de afară, nu prea mai ai cum să negi că încălzirea globală nu este o problemă. Și, cu toate că producătorii din industria auto se laudă cu mici victorii și promit marea și sarea, adevărul este că nu avem mari motive să fim optimiști.

Potrivit Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în 2040 numai 1% din totalul automobilelor pe care le vom folosi vor funcționa pe bază de curent electric sau de combustibili alternativi, restul continuând să emane noxe și să ardă benzină sau motorină.

Cei de la OPEC au niște cifre ceva mai bune când vine vorba despre mașinile hibrid, care combină combustibilii fosili cu propulsia electrică. Aparent, 14% din automobile vor fi, până în 2040, de tip hibrid.

”Fără un progres tehnologic considerabil, vehiculele electrice nu vor reuși să prindă o parte considerabilă din piață în viitorul apropiat”, prezice grupul, care mai spune că vehiculele pe bază de hidrogen sau cele care funcționează cu gaze naturale nu vor avea un impact considerabil asupra consumului de petrel datorită costurilor mari și lipsei infrastructurii.

 

OPEC recunoaște că vânzările de mașini hibrid vor crește și că ele vor deveni mai eficiente, dar cererea de benzină și motorină va fi din ce în ce mai mare în următorii 25 de ani, datorită unor piețe precum China și India.

Trebuie, totuși, să ținem cont de faptul că miza pentru OPEC este mare, așa că organizația ar avea motive să minimizeze importanța vehiculelor electrice. De exemplu, aceste mașini ar putea avea un impact mult mai mare decât ne-am aștepta, iar, până în 2030, toate mașinile noi vândute în California vor avea zero emisii, potrivit California Air Resources Board.

OPEC minimează și descoperirile recente privind bateriile, cum ar fi acumulatorii pe bază de litiu-aer, sau toate eforturile făcute de Elon Musk anul acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI