Președintele Franței îl laudă pe Iohannis în cea mai grea săptămână a lui

Președintele Franței îl laudă pe Iohannis în cea mai grea săptămână a lui
11:12 16.04.2018

Președintele Klaus Iohannis începe cea mai dificilă săptămână din 2018 sau poate din mandatul său. Emmanuel Macron, președintele Franței, a făcut câteva declarații încurajatoare.

Klaus Iohannis a spus că săptămâna aceasta își va prezenta poziția oficială în cazul cererii de revocare a procurorului șef DNA Laura Codruţa Kovesi. Până la decizie, președintele a declarat în mai multe rânduri că apreciază activitatea acesteia.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a spus că susține munca anticorupție din România. Totodată, îl laudă pe Iohannis. Liderul Franței susține că Iohannis nu îşi lasă ţara să ajungă în situaţia în care sunt Polonia şi Ungaria. Macron a recunoscut că în toată Europa sunt în creştere tendinţele populiste şi cele pe care el le numeşte iliberale.

„Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales”, a spus Macron când a fost întrebat cum ar putea fi refondată Europa cu foste țări comuniste.

„În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri”, a mai spus acesta. El a spus că există democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. „Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele”.

De celalaltă parte, conform lui Macron, sunt democraţiile iliberale. Aici a dat exemplu și România, la pachet cu Polonia și Ungaria. „Salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână… Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa”, a conchis Macron.

Decizia lui Klaus Iohannis are o miză uriaşă în cazul cererii de revocare a lui Kovesi. În esența, e despre viitorul luptei anticorupţie şi încercarea majorităţii parlamentare de a impune controlul politic asupra justiţiei, conform Digi24.

Sursa: Digi24
loading...