Porsche renunță la diesel: nemții încearcă să spele imaginea industriei

Porsche renunță la diesel: nemții încearcă să spele imaginea industriei

După scandalul dieselgate și efortul mai multor orașe importante din lume de a interzice mașinile diesel, nu ar trebui să vină ca o surpriză anunțul nemților de la Porsche.

Deja de câțiva ani, am dezbătut scandalul Dieselgate generat de grupul Volkswagen. Ulterior, a ieșit la iveală faptul că au mai fost și alte companii care au apelat la practici similare, menite să înșele testele de emisie. Din fericire, tot mai multe companii încep să renunțe la producția autoturismelor cu acel sistem de propulsie.

Dintre producătorii germani, Porsche este prima companie care a anunțat că nu va mai produce și nu va mai comercializa mașini bazate pe tehnologia cu pricina. Speculații pe marginea unei astfel de decizii au apărut de aproximativ șase luni, având în vedere că din februarie 2018 nu a mai fost lansat niciun model nou diesel.

CEO-ul companiei a încercat să mascheze această decizie radicală ca fiind una de aliniere a ofertei cu cererea. Nu este vorba despre ”demonizarea tehnologiei diesel”. CEO-ul Oliver Blume a afirmat că interesul în mașini diesel este în scădere.

Conform celor mai recente statistici ale Porsche, doar 12% dintre vânzările globale de mașini s-au reflectat într-un autoturism diesel în ultima perioadă. În schimb, variantele hibride sunt la mare căutare. Aproximativ 63% dintre toate modelele de Panamera comercializate au fost hibride.

Acestea informații vin la câteva zile după ce Oliver Blume a acordat un interviu publicației nemțești Bild am Sonntag. Atunci, a recunoscut că criza industriei diesel a afectat negativ imaginea companiei. Respectiva situație a facilitat și implementarea interzicerii motoarelor diesel în mai multe orașe din Germania.

Deși creațiile realizate sub brandul Volkswagen au fost cele mai afectate de Dieselgate, oficialii Porsche au recunoscut că aproximativ 13500 de SUV-uri Cayenne aveau incorporat un mecanism pentru înșelarea testului de emisii poluante. În viitorul apropiat, Porsche va continua investițiile în mașini electrice complet noi, pecum Taycan și versiuni hibrid ale modelelor din portofoliul actual.

Citește și: