Parfumurile și produsele de îngrijire personală poluează enorm aerul

Parfumurile și produsele de îngrijire personală poluează enorm aerul

Deși poluarea este redusă din ce în ce mai mult, odată cu piața crescândă a automobilelor electrice, amenințările sunt din ce în ce mai evidente din rândul produselor de îngrijire personală.

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători guvernamentali și universitare spune că natura poluării aerului se schimbă dramatic. Asta pentru că mașinile devin din ce în ce mai „curate”. Astfel, sursa noilor emisii care poluează se concentrează pe produsele de îngrijire personală, vopsele, produse de curățat și alți agenți chimici.

„Sectorul transporturilor a devenit mult mai curat în timp, iar asta se vede în rata emisiilor de poluanți atmosferici”, spune Brian McDonald, autorul principal al studiului. „Pe măsură ce aceste emisiile scad, sursele de poluare ale aerului devin tot mai diverse”.

Studiul s-a axat pe o clasă de produse chimice care scot pe piață „compuși organici volatili” sau substanțe organice volatile (COV) – substanțe mirositoare pe bază de petrol, care, în aerul exterior, pot contribui la poluarea ozonului.

Cercetarea a constat că aportul acestor substanțe chimice sunt o povară globală, deși până acum au fost subestimate. Totuși, ele joacă un rol important în clasificarea și judecarea surselor de poluare. Compușii volatili în cauză iau multe forme diverse și au origini complicate, provenind din copaci sau iarbă, dar și din surse fabricate de oameni.

Ele se găsesc, de asemenea, în multe tipuri de produse de consum și industriale. Cercetările noi citează în special pesticidele, cerneala tipografică, adezivi, agenți de curățare și produse de îngrijire personală. În unele cazuri, pesticidele, de exemplu, eliberează COV în aer. În alte cazuri, emisiile apar în interior și apoi migrează în exterior.

Cu toții folosim parfumuri. Ele eliberează un miros plăcut. Acest miros se risipește, în cele din urmă, iar întrebare este: unde a mers și dacă există un schimb cu exteriorul. Constatările lui McDonald și altor cercetători de la Centrul Național de Cercetare a Atmosferei nu înseamnă automat că substanțele sunt periculoase pentru aerul pe care îl expiri.

Pur și simplu, studiul analizează, mai degrabă, cum acestea interacționează cu lumina Soarelui și cu alte substanțe. Ele suferă alte reacții chimice care contribuie la poluarea aerului. S-a remarcat, de asemenea, că multe produse de curățare au contact cu apa, iar, în cele din urmă, nu produc numeroase emisii atmosferice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI